Eenmanszaak omzetten naar BV

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Eenmanszaak omzetten naar BV | Kosten, informatie en meer
  4 mins leestijd

  Kosten van het omzetten van je eenmanszaak naar een BV
   

  eenmanszaak naar bv

  Nadat je gedurende enige tijd vanuit je eenmanszaak je onderneming hebt voortgezet, kan het aantrekkelijk zijn om de stap te maken van een eenmanszaak omzetten naar een BV. De voornaamste reden voor de overstap is de beperkte aansprakelijk die geldt bij een BV. In dit artikel lees je alles over een eenmanszaak omzetten naar een BV.

  Drie manieren voor een eenmanszaak omzetten naar BV

  In totaal zijn er drie methodes voor een eenmanszaak omzetten naar een BV. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. We zetten de drie manieren op een rij:

  Activa passiva transactie eenmanszaak naar BV Voor een snelle, gemakkelijke en goedkope omzetting naar een BV, is de activa passiva transactie de ideale optie. In dat geval verkoop je alle bezittingen en schulden (oftewel de activa en passiva) aan de BV.

  Ruisende inbreng Als je je onderneming binnen drie jaar wilt verkopen en de eenmanszaak met terugwerkende kracht wilt omzetten naar een BV, is de ruisende inbreng de beste methode. De notaris stelt hierbij een akte van inbreng op met alle activa en passiva. Op de balans van de BV staat de meerwaarde van de eenmanszaak. Hierover dien je inkomstenbelasting te betalen.

  Geruisloze inbreng Ook de geruisloze inbreng is een methode om de eenmanszaak om te zetten naar een BV. Het verschil met ruisende inbreng is dat de periode voor de omzetting met terugwerkende kracht vijftien maanden is, in plaats van drie maanden. Een ander verschil met de ruisende inbreng is dat de onderneming bij geruisloze inbreng verder gaat met dezelfde boekwaarden. Je hoeft dan geen belasting te betalen over de meerwaarde van de eenmanszaak.

   

  Vergelijk notarissen

   

  Voordelen eenmanszaak omzetten naar BV

  Het oprichten van een BV brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van een eenmanszaak, waarvan je als ondernemer aanzienlijk profiteert.

  Persoonlijke aansprakelijk of bestuurdersaansprakelijkheid
  Wellicht het grootste voordeel van een BV ten opzichte van een eenmanszaak is het verschil in aansprakelijkheid. In tegenstelling tot een eenmanszaak mogen schuldeisers schulden slechts verhalen op het vermogen van de BV. Bij een eenmanszaak met schulden omzetten naar een BV dienen echter de schuldeisers wel op de hoogte te zijn van deze conversie.

  Gemakkelijker nieuw kapitaal aantrekken
  Met een BV is het gemakkelijker om nieuw kapitaal aan te trekken. Zo geef je met een BV aandelen uit aan nieuwe investeerders. Op die manier zijn aandeelhouders niet gehouden om meer in de schulden bij te dragen dan hun inbreng.

  Professionele uitstraling
  Een rechtspersoon als een BV is tot stand gekomen volgens dwingende wetgeving. Een voorbeeld hiervan is het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel, waardoor schuldeisers over een goed overzicht beschikken van jouw bedrijf. Dit geeft jouw onderneming een professionele uitstraling.

  eenmanszaak omzetten bv

  Nadelen eenmanszaak omzetten naar BV

  Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen bij de omzetting van een eenmanszaak naar een BV.

  Geen recht op bepaalde fiscale voordelen
  Een van de grootste nadelen van een BV is dat je geen recht meer hebt op bepaalde fiscale voordelen. Zo heeft een eenmanszaak recht op de startersaftrek (€ 2.123,-), de zelfstandigenaftrek (€ 7.280,-) en de MKB winstvrijstelling (14%).

  Hogere kosten bij een BV
  Een BV kent meer administratieve verplichtingen dan een eenmanszaak. Zo is een BV verplicht om ieder jaar de jaarrekening te deponeren bij de KvK.

  Notaris bij omzetten eenmanszaak naar BV

  Voor de omzetting van een eenmanszaak naar een BV is een bezoek aan de notaris noodzakelijk. Enkel een notaris mag een BV oprichten. Nadat de notaris heeft gecontroleerd dat jouw documenten voldoen aan de dwingende wetgeving met betrekking tot de BV, stelt hij de akte van inbreng op. Ook kan slechts de notaris de BV aanmelden bij de Kamer van Koophandel.

  Eenmanszaak omzetten naar BV; kosten

  Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV brengt de nodige kosten met zich mee. De notaris hanteert variabele kosten voor de oprichting van de BV. Gemiddeld bedragen de oprichtingskosten voor een BV € 500,- tot € 1000,-. Hoe hoog de kosten voor de omzetting van de eenmanszaak naar de BV in jouw situatie zijn, verschilt per notariskantoor. Het is daarom aan te raden om diverse offertes van notarissen aan te vragen, waardoor je een goed overzicht van de kosten krijgt.

  Ontvang offertes uit jouw regio

  Ben je op zoek naar het beste notariskantoor uit jouw omgeving? Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Vul jouw persoonlijke wensen en postcode in, en wij selecteren voor jou uitstekende notarissen uit de regio. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst. Het is dan aan jou om de meest geschikte notaris uit te kiezen. Vul nu je gegevens in en wij gaan voor je aan de slag!