Royementsakte / Doorhaling hypotheek; wat zijn de kosten?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Royementsakte / Doorhaling hypotheek; wat zijn de kosten?
  4 mins leestijd

  Wat kost een royementsakte? Zorg dat je niet teveel betaalt. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van notarissen in jouw regio voor het doorhalen van de hypotheekakte.

  kosten royementsakte

  Je hebt je hypotheek afgelost en nu is het huis echt helemaal van jou. Dat is heel fijn, want dat zijn een paar zorgen minder. Maar dan is er nog een hypotheekakte die bij Kadaster staat ingeschreven en die eigenlijk verwijderd moet worden. Dit heet doorhaling van de hypotheekakte (ook wel royeren genoemd) en moet gebeuren door een notaris. Wanneer je je huis of bedrijf met hypotheek verkoopt, dan moet de hypotheek ook doorgehaald worden. Je lost immers met het verkoopgeld in een keer de hypotheek af. In dit artikel lees je alles over de kosten van een doorhaling van de hypotheek en een royementsakte.

  Inhoudsopgave

  Kadaster voor alle woongegevens

  Het doorhalen van de hypotheek zorgt ervoor dat bij Kadaster alle gegevens omtrent wonen en bedrijfspanden altijd up to date zijn. In het Kadaster staat namelijk wie er op een bepaald adres woont, maar ook waar de hypotheek is afgesloten. Zodra je een hypotheek afsluit, moet de notaris voor jou een hypotheekakte laten opnemen in het Kadasterregister. Dus wanneer er iets verandert met de hypotheek of de woning, is het belangrijk dat deze gegevens worden aangepast.

  Wist je overigens ook dat je de hypotheek moet laten royeren, als je de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker? Ook dit moet immers kloppen bij Kadaster.

  Royementsakte

  Om de hypotheekakte te laten doorhalen bij Kadaster, heb je een royementsakte nodig. De royementsakte wordt opgesteld door de notaris. Hiermee wordt bij Kadaster de hypotheek doorgehaald. Om een royementsakte op te kunnen stellen heeft de notaris uiteraard de gegevens van je woning of bedrijfspand nodig, maar ook de hypotheekakte en een geldig legitimatiebewijs. De royementsakte heb je nodig wanneer je:

  • de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker
  • je huis of bedrijfspand verkoopt
  • de hypotheek hebt afgelost

  Bij hypotheek aflossen even wachten

  Overigens hoef je na het aflossen van een hypotheek niet meteen naar de notaris te gaan om de hypotheekgegevens te laten doorhalen. Zo kun je later nog eens een nieuwe hypotheek aangaan bij dezelfde geldverstrekker, zonder extra notariskosten te hoeven betalen.

  Regel het zelf, ook bij de verkoop

  Tip: voordat de eigendomsakte wordt ondertekend bij de verkoop van je woning, is het verstandig om eerst zelf een royementsakte te laten opstellen en de hypotheek te laten doorhalen. Dan heb je namelijk zelf te controle over de kosten voor de notaris. Doe je dit niet, dan bepaalt de koper bij welke notaris alles wordt overgeschreven en dan kunnen de kosten nog wel eens vele malen hoger uitvallen.

  Kosten doorhaling hypotheek

  De kosten van het doorhalen van de hypotheekakte bestaat uit de kosten doorhaling hypotheek / kosten royementsakte van Kadaster in combinatie met de royementskosten van de notaris. Samen vormen zij de kosten van de royementsakte. Omdat de notaris bij Kadaster de hypotheek laat uitschrijven, zal Kadaster de kosten doorhaling hypotheek / kosten royementsakte aan de notaris factureren. Daarom komt dit terug in het kostenplaatje van de notaris. Wat de precieze kosten doorhaling hypotheek / kosten royementsakte zijn, hangt dus voor het grootste gedeelte af van het honorarium van de notaris. Zo kunnen de kosten al snel variëren van nog geen 100 euro tot meer dan 500 euro.

  Offerte.nl vraagt voor jou offertes op voor kosten doorhaling hypotheek / kosten royementsakte

  Hou het heft in eigen hand en zorg ervoor, voordat je je huis of bedrijfspand verkoopt, dat je zelf de hypotheek laat doorhalen bij een notaris. Dan heb je de meeste controle op de kosten. Laat daarom ons voor jou kosten doorhaling hypotheek / kosten royementsakte offertes bij notarissen opvragen.

  Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar je gegevens bij ons achter te laten en we gaan direct voor je aan de slag. Je ontvangt dan de offertes vanzelf in je mailbox. Uit deze offertes kies je de beste notaris voor jou. Neem dan zelf contact op met het notariskantoor of wacht tot het notariskantoor jou benadert voor een afspraak. Zo heb je alles snel en goed geregeld, zonder dat het je teveel geld kost.

  Heb ik echt een notaris nodig hiervoor?
  Ja, er moeten wijzigingen worden doorgevoerd in het Kadaster en dit kan alleen door een notaris worden gedaan.

  Wat moet je weten?
  Een royementsakte is alleen nodig bij het overstappen van geldverstrekker, de aan- of verkoop van een huis of wanneer de hypotheek volledig is afgelost.

  Wat kost het?
  Elke notaris hanteert eigen tarieven. Via ons platform vergelijk je eenvoudig de prijzen van notarissen en ontvang je tot 3 offertes voor een doorhaling van een hypotheekakte. Vraag nu vrijblijvend 3 offertes op.