Notariskosten bij aankoop huis

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Wat zijn de kosten van een notaris bij de aankoop van een huis
  5 mins leestijd

  De kosten van de notaris bij de aankoop van een huis vergelijken? Doe een aanvraag en ontvang 3 gratis en vrijblijvende offertes van notarissen in jouw regio.

  notaris kosten huis kopen

  Een notaris speelt een belangrijke rol bij het kopen van een woning. Sterker nog: je kunt geen huis aanschaffen zonder tussenkomst van een notaris. Maar wat zijn precies de notariskosten bij een huis kopen? En welke werkzaamheden oefent een notaris hierbij uit? In dit artikel lees je alles over de kosten van een notaris bij de aankoop van een huis.

  Kosten uitgesplitst

  Als je een woning gaat kopen, brengt de notaris jou een aantal kosten in rekening. De voornaamste notariskosten bij een huis kopen hierbij zijn:

  – Kosten voor het opstellen van de hypotheek- en transportakte Als je een woning aankoopt, stelt de notaris hierbij een hypotheek- en een transportakte op. Beide aktes zijn verplicht bij het aanschaffen van een huis met een hypotheek.

  De transportakte (ook wel de leveringsakte genoemd) is het document waarin de overdracht van het eigendom van een onroerende zaak wordt vastgelegd. De notaris maakt deze akte op en tekent het samen met jou en de verkoper. Dit wordt officieel passeren genoemd.

  In de hypotheekakte wordt alles geregeld rondom het afsluiten van de hypotheek. In dit document staan alle afspraken met je geldverstrekker. Deze akte wordt door de notaris opgesteld, op basis van instructies van de geldverstrekker. Als jullie hier alle drie mee akkoord zijn, ondertekenen alle partijen: jij, de geldverstrekker en de notaris.

  – Het honorarium voor de notaris

  Dit zijn de tarieven die een notaris hanteert voor het opstellen van de aktes. Deze kosten variëren sterk per notariskantoor. Het is niet wettelijk vastgelegd wat de tarieven mogen zijn. Het honorarium van de notaris hangt af van de grootte van het kantoor, de complexiteit van jouw situatie en waar de notaris is gevestigd.

  Een notaris buiten de grote stad is vaak goedkoper dan een groot notariskantoor in bijvoorbeeld de Randstad. Het loont dan ook om in een grote straal te zoeken naar de juiste notaris.

  – Recherchekosten

  Dit zijn de kosten die een notaris maakt, voordat hij de aktes kan opstellen. Hij doet onderzoek naar de wijze waarop de aankoop van de woning mogelijk is. Deze kosten variëren sterk per notariskantoor.

  – Btw

  Net als bij iedere ander product of dienst betaal je over de notariskosten btw. Bij de notariskosten van een hypotheek geldt een btw-tarief van 21 procent. Voor de inschrijving in de registers van het Kadaster betaal je geen btw.

  – Inschrijvingskosten voor aktes in de registers van het Kadaster

  De inschrijfkosten in de registers van het Kadaster zijn voor iedereen gelijk. De tarieven variëren echter wel per jaar. Zo betaalde je in 2019 € 78,50 euro voor een digitale inschrijving (KIK) en € 137,50 voor een normale inschrijving (geen KIK).

  aankoop huis notariskosten

  Voorlopig koopcontract notaris

  Hoe hoog de kosten van een notaris bij de aankoop van een huis zijn, hangt af van de werkzaamheden die je de notaris laat uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een voorlopig koopcontract door de notaris op te laten stellen. In dat geval staan alle gemaakte afspraken tussen koper en verkoper duidelijk en helder in het koopcontract. Dit vormt de basis voor de overdracht van het eigendom van de woning.

  De term “voorlopig” is in die zin een beetje misleidend, aangezien alles wat je afspreekt met de verkoper en waarvoor je tekent, direct bindend is. Een voorlopig koopcontract wordt echter zo genoemd, aangezien het huis nog niet officieel je eigendom is. Doordat een notaris onafhankelijk en onpartijdig is, is hij de beste persoon om zowel voor jou als voor de verkoper de beste juridische afspraken te maken.

  Notariskosten aftrekbaar?

  Gemiddeld bedragen de totale notariskosten tussen de € 800,- en € 1900,- euro. De kosten voor de notaris bij aankoop van een huis zijn in bepaalde gevallen echter aftrekbaar. Dit betekent dat je de kosten van je inkomsten mag aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Zo zijn de kosten voor het afsluiten van een lening bij de aankoop, het onderhoud of de verbouwing van een woning fiscaal aftrekbaar. Dit belastingvoordeel geldt voor de kosten die je maakt bij de hypotheekakte, maar niet voor de kosten die je moet betalen bij de koopakte.

  Ontvang gratis offertes van notarissen uit de regio

  Waar vind je het beste notariskantoor uit jouw omgeving? Hoe kan je de notariskosten voor de aankoop van een woning zo laag mogelijk houden? Het kan vrij lastig zijn om te kiezen uit alle notarissen die hun diensten aanbieden.

  De website Offerte.nl biedt hierbij een oplossing. Geef jouw postcode en persoonlijke wensen door, en wij gaan voor je aan de slag om uitstekende notarissen te selecteren. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst. Het is vervolgens aan jou om met de meest geschikte notaris in zee te gaan. Vul nu je gegevens in en kom in contact met de beste notaris uit de regio.

  Veelgestelde vragen

  Is een notaris altijd nodig bij de aankoop van een woning? Ja, dit heeft te maken met de verschillende aktes die worden opgesteld. Dit dient altijd door een notaris te gebeuren.

  Hoe zijn de notariskosten bij de aankoop van een huis opgebouwd? De kosten bestaan uit een aantal verschillende onderdelen; het opstellen van de hypotheekakte, de transportakte, inschrijving kadaster en het tarief van de notaris zelf.

  Wat kost een notaris bij het kopen van een huis? Dat hangt ervan af welke notaris jij kiest. Zowel de kosten als service kunnen erg verschillen. Via ons ontvang je direct tot 3 gratis offertes van notarissen. Zo kan je makkelijk de tarieven en service vergelijken.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews