Scheiden en onderneming

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Een echtscheiding in combinatie met onderneming, hoe doe je dat?
    4 mins leestijd

    Scheiden met een onderneming? Zorg voor een eerlijke regeling voor beide partijen dankzij mediation. Vul je aanvraag in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes.

    Wil je gaan scheiden en heeft een van jullie een eigen onderneming? Dan is het extra belangrijk dat de zaken bij de echtscheiding en onderneming goed geregeld worden. Wat heeft de scheiding voor invloed op het bedrijf? Moet de onderneming ook verdeeld worden? En hoe gaat dat precies met de financiële rechten? In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij een echtscheiding en onderneming, en hoe een mediator hierbij kan begeleiden.

    Zzp’er of eenmanszaak en een scheiding

    Voortzetten van de onderneming
    Heb je een bedrijf aan huis of een eenmanszaak en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet je in principe de onderneming delen met je ex-partner. In de meeste gevallen wordt de eenmanszaak voortgezet door degene die het bedrijf eerder ook leidde. Een enkele keer wordt de eenmanszaak voortgezet in een mengvorm, waarbij de ene partner het bedrijf voortzet en de andere partner de administratie blijft uitvoeren. Toch is deze situatie vaak op de lange termijn onwenselijk, omdat jullie na verloop van tijd uit elkaar groeien.

    Eenmanszaak en alimentatie
    Bij een echtscheiding en onderneming speelt een alimentatie aan de ex-partner een rol. Bij de scheiding moet realistisch bekeken worden wat op de lange termijn een redelijk bedrag is voor de alimentatie. Krachtens de meest recente richtlijnen die in de rechtbank wordt gehanteerd, wordt naar de beschikbare winst gekeken. Dit is het bedrag dat een ondernemer van de onderneming kan onttrekken, zonder dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt.

    Eenmanszaak en pensioen
    Naast de financiële rechten als alimentatie die de ene partner bij de andere kan hebben, speelt het pensioen bij het bedrijf aan huis een rol. De oudedagsreserve, ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd, is een manier om belastingvrij te sparen voor de oude dag. Als je dit bedrag gaat verdelen voor de scheiding, heft de belastingdienst hier alsnog belasting over. Dit kan grote gevolgen hebben. Vooral als er geen reserves zijn, waardoor het bedrijf moet worden gestaakt. Allebei dien je vervolgens de belastingschuld af te lossen.

    Scheiden met een vof

    Zowel in het huwelijk als in de vof verbonden Als je naast het huwelijk een vof met je partner hebt, ben je in feite dubbel getrouwd. Bij een scheiding moet je naast de persoonlijke verdeling ook de verdeling van de vof regelen. Meestal stapt een van de partners uit de onderneming. In dat geval koopt de andere partner diegene uit.

    De partner uitkopen
    Bij een echtscheiding en onderneming waarbij je elkaar uitkoopt, hangt het ervan af hoeveel het bedrijf waard is. De details van de huwelijkse voorwaarden zijn hierbij van belang. Zonder huwelijkse voorwaarden ligt een fiftyfiftyverdeling van het bedrijf voor de hand. Dit is soms echter niet realistisch, aangezien het bedrijf dan ten gronde zal gaan. Als het uitkoopbedrag niet meteen aanwezig is, wordt er meestal gekozen voor een afbetalingsregeling of een aangepast bedrag aan alimentatie.

    Scheiden met een besloten vennootschap (bv)

    De aandelen splitsen
    Bij een echtscheiding en onderneming die een bv is, kun je de aandelen gemakkelijk splitsen in twee gelijke delen. Zo heeft ieder van jullie de helft van het aandelenpakket. Als de bv een slapende onderneming is, bedoeld als aanvulling op een pensioen, is dit een eenvoudige oplossing. Vaak spelen er toch een aantal complexe zaken een rol, zoals de zeggenschap in het bedrijf en de belangen van eventuele andere aandeelhouders.

    Lees ook: ruzie tussen aandeelhouders

    Waarde bepalen voor het uitkopen
    Als je van plan bent om je ex-partner uit te kopen, moeten de aandelen worden gewaardeerd. Het is verstandig om dit niet te laten doen door een boekhouder of accountant die verbonden is aan de onderneming. Zo voorkom je de schijn van partijdigheid. Bij kleinere bv’s wordt meestal in onderling overleg een bedrag gekozen voor het uitkopen. Meestal worden hierbij de rekenmethoden gebruikt die gelden voor de verkoop van bedrijven in het algemeen.

    Continuïteit van het bedrijf
    Bij een echtscheiding en onderneming is de continuïteit van het bedrijf vanzelfsprekend enorm belangrijk. Het is niet de bedoeling dat door de scheiding ook je bedrijf gevaar loopt. Vooral bij het uitkopen van de ander is dit een reëel risico. Het gaat immers om behoorlijke bedragen. Ook kan in een scheiding een ex-partner dwars gaan liggen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de onderneming. Mediation biedt hierbij uitkomst. Het is immers voor jullie beiden van belang dat de zaken goed geregeld worden.

    De hulp van een mediator inschakelen

    Het is belangrijk om de echtscheiding en onderneming vlekkeloos te laten verlopen. Continuïteit van het bedrijf is immers in jullie beider belang. Een mediator helpt de scheiding in goede banen te leiden. Ben je op zoek naar een goede mediator in de buurt? Offerte.nl brengt je in contact met geschikte mediators in jouw regio. Vervolgens kies jij welke mediator het beste bij jullie past. Vul nu het contactformulier in en wij gaan voor je aan de slag!