Hoe werkt een crematie en de crematieoven precies?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Uitvaart
    3. Hoe werkt een crematie en de crematieoven precies?
    7 mins leestijd

    Hoe werk cremeren?

    Inhoudsopgave

    Hoe werkt een crematie? Misschien wil je dit onderwerp het liefst zo veel mogelijk laten rusten omdat je niet graag nadenkt over hoe een crematie werkt of wat er allemaal komt kijken bij cremeren of elektrisch cremeren. Misschien heb je zelfs wel een aversie tegen de dood in het algemeen. Dat begrijpen we want het is natuurlijk ook niet het leukste onderwerp. Ben je wél nieuwsgierig naar hoe een crematie werkt en wat de mogelijkheden zijn bij cremeren dan zetten we alle informatie over deze onderwerpen graag uitgebreid voor je op een rijtje.

    Er zijn in Nederland nadat iemand is komen te overlijden twee keuzes: of die persoon wordt in een kist begraven op een begraafplaats, of het stoffelijk overschot van de persoon wordt gecremeerd. Waarbij cremeren’ een duur woord is voor ‘verbranden’. Dat verbranden kan tegenwoordig op twee manieren. In een traditionele crematieoven op gas of in een elektrische crematieoven. Overigens kiest meer dan de helft van Nederland na overlijden om zich te laten cremeren.

    Hoe werkt cremeren met gasoven?

    Hoe werkt een crematie met gasoven? De meeste crematoria in Nederland maken gebruik van aardgas bij de verbranding van stoffelijke overschotten. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om elektrische verbrandingsovens te gebruiken. Over het gebruik van dit type crematieovens lees je verderop in deze blog meer.

    Crematie met kist

    Staat er bij een crematorium met crematieoven op gas een crematie op de agenda? Dan wordt al in de ochtend de crematieoven aangestoken. Dat gebeurt zo vroeg omdat de crematieoven dan genoeg tijd krijgt om een temperatuur van 800 graden te bereiken. Tegen de tijd dat een stoffelijk overschot op de locatie van de crematieoven arriveert is de crematieoven op bedrijfstemperatuur en klaar voor het eerste gebruik.

    Het stoffelijk overschot van de overledene wordt met kist in de verbrandingskamer van de crematieoven in het crematorium geschoven. Met een korte, felle steekvlam wordt gezorgd dat die kist vlam kan vatten. De reden dat het stoffelijk overschot met kist en al wordt gecremeerd is dat de verbranding van het hout van de kist ervoor zorgt dat de temperatuur oploopt naar 1200 graden. Die 400 graden extra is nodig om het stoffelijk overschot zo volledig mogelijk te laten verbranden.

    Een crematie met kist heeft als bijkomend voordeel dat het sneller gaat dan wanneer alleen het lichaam verbrand zou worden. Er wordt op die manier ook minder gas verbruikt, wat gunstiger is voor het milieu. Het cremeren van het stoffelijk overschot van een volwassen persoon duurt gemiddeld ongeveer anderhalf uur. Voor de crematie van een tweede of volgende stoffelijk overschot met kist hoeft er niet veel meer te gebeuren om de vlammen weer aan te wakkeren. De crematieoven blijft namelijk de hele dag op temperatuur.

    Wat gebeurt er na de crematie?

    Wie dacht dat met de verbranding van een stoffelijk overschot in een crematieoven het proces van de crematie is afgesloten heeft het mis. Dat komt omdat er verbrandingsresten overblijven. Anders gezegd: het lichaam van de overledenen brandt niet volledig op. Het is dus nodig om die resten na de verbranding te verzamelen en verwijderen uit de verbrandingskamer. Deze resten bestaan uit grovere delen. Die worden zover dat mogelijk is fijngemalen door de cremulator, ook wel asmolen genoemd.

    Edele metalen – denk aan goud afkomstig gouden uit het gebit of van het sierwerk of beslag van de kist van de overledene – die overblijven kunnen niet vermalen worden. Deze overblijfselen worden verzameld door het crematiepersoneel en aan de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC) gegeven. Deze organisatie besteedt de opbrengsten hiervan aan een goed doel.

    Steentje ter identificatie in crematieoven

    Het is natuurlijk belangrijk dat na verbranding van een stoffelijk overschot de as van de juiste persoon wordt teruggegeven aan de nabestaanden. Om daar te allen tijde zorg voor te kunnen dragen plaatsen de crematoriummedewerkers een steentje met een nummer in de crematieoven als de kist en het lichaam gecremeerd worden.

    Het nummer correspondeert met de gegevens van de overledene. Het steentje wordt na de crematie teruggevonden in de asresten. Die resten kunnen dan met de juiste gegevens opgeslagen worden. Vier weken na de crematie krijgen de nabestaanden vervolgens de beschikking over de as van hun dierbare overledene.

    hoe werkt een crematie

    Elektrisch cremeren

    Crematie met ovens die werken op elektriciteit is een relatief nieuw fenomeen. In het buitenland – bijvoorbeeld in Zwitserland – worden elektrische ovens al sinds langere tijd gebruikt. In Nederland staat onder meer in Groningen een elektrische crematieoven.

    Hoe werkt cremeren met elektrische oven?

    Hoe werkt een crematie met elektrische oven? In een crematieoven op gas wordt de juiste temperatuur voor het cremeren van een stoffelijk overschot bereikt door gas te verbranden. Het lichaam wordt ook verteerd door vlammen die daarbij ontstaan. Een elektrische oven komt op de juiste temperatuur door grote warmte-elementen met behulp van stroom te verhitten. Als de elektrische oven heet genoeg is vergaat het stoffelijk overschot door de hitte. Vlammen komen daarbij niet te pas.

    Het duurt ongeveer net zo lang om een lichaam met een elektrische crematieoven te cremeren als met een crematieoven op gas: gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Er blijven na verbranding ongeveer evenveel verbrandingsresten over als na verbranding met gas. De afhandeling van die resten gebeurt ook hetzelfde. Ze gaan door de cremulator. Daarna blijft er twee tot drie kilo as over.

    Waarom elektrisch cremeren?

    De belangrijkste reden om van elektriciteit gebruik te maken bij crematie is duurzaamheid. Dat is vandaag de dag een belangrijk thema in ons dagelijks leven, dus ook bij crematie. Een elektrische crematieoven is beter voor het milieu. Dat komt vooral omdat bij elektrische crematie geen schadelijke uitstoot in de vorm van verbrandingsgassen vrijkomt. Er kan bovendien groene stroom gebruikt worden die met behulp van zonnepanelen of windmolens duurzaam is opgewekt. Slimme filters zorgen ervoor dat de warmte goed vastgehouden wordt in de verbrandingsruimte van de oven.

    Bij een crematie met gas wordt gemiddeld ongeveer zestig kubieke meter gas verbruikt en komt gemiddeld 113 kilogram broeikasgas vrij. Dat is best een flinke hoeveelheid. Zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden ongeveer vijftienhonderd kubieke meter gas per jaar verstookt. Voor vijfentwintig crematies is dus evenveel aardgas nodig als in twaalf maanden nodig is voor een woning. De discussie rond de problemen met de winning van aardgas in Groningen heeft de ontwikkeling en het gebruik van elektrische crematieovens nog eens een extra impuls gegeven.

    Nog meer voordelen van de elektrische crematieoven

    Niet alleen het milieu is gebaat bij het gebruik van elektrische verbrandingsovens. Dat komt omdat een crematieoven op elektriciteit minder energie verbruikt dan een gasoven. Dat kan tot wel tien procent schelen. Dat voelen crematoriums natuurlijk ook in hun portemonnee. Hun energierekening wordt daarmee immers lager. Elektrische crematieovens zijn bovendien vaak een stukje compacter dan verbrandingsovens op gas. Ze nemen daardoor minder kostbare bedrijfsruimte in beslag.

    Andere groene alternatieven voor een uitvaart

    Elektrische crematie is een eerste stap richting klimaatneutrale uitvaarten, dus zonder uitstoot van CO2. Om dat te bewerkstelligen zouden stoffelijke overschotten op natuurlijke wijze afgebroken moeten worden. Composteren en resomeren, waarbij een lichaam met behulp van vloeistoffen binnen drie uur ontbindt zou rond 2030 technisch mogelijk moeten zijn. Dan zou ook definitief vaarwel gezegd moeten worden tegen cremeren.

    Het begraven van dierbaren blijft dan als enige optie over. Dat wordt dan wel een groene begrafenis. Met kisten gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, rouwkaarten van volledig recyclebaar papier, bloemstukken en boeketten uit eigen tuin, hergebruikte grafstenen, biologische catering en een volledig elektrische lijkwagen. Lees hier meer over hoe lang een crematie duurt.

    Offerte.nl helpt jou bij het vinden van het juiste uitvaartbedrijf

    Er komt veel op je af na het overlijden van een geliefde. In een emotionele periode moet jij snel en goed een crematie of begrafenis regelen. Dat is nog best een klus in zo’n zware tijd. Offerte.nl maakt het jou graag wat makkelijker in deze zware periode. Hoe?

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met uitvaartondernemers door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan uitvaartondernemers in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

    Offerte
    Average rating:  
     0 reviews