error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Hoe lang duurt een crematie?

Laatste update:

Voor het rouwproces is het belangrijk dat je als nabestaande in alle rust afscheid kunt nemen van een overledene. Ontvangst, de plechtigheid, condoleren, koffie en cake: een crematieplechtigheid duurt al snel drie of vier uur. Maar heel veel kun je als familie of geliefde ook zelf bepalen. We vertellen je graag meer over de invulling die je kunt geven aan een crematie.

De tijdsduur van een crematie bepaal je grotendeels zelf

Bij een crematie hoort een crematieplechtigheid. Tijdens deze plechtigheid is er ruimte om afscheid te nemen van de overledene en de nabestaanden te condoleren. Daarbij is het belangrijk te bepalen hoeveel tijd van deze plechtigheid je wilt doorbrengen in het crematorium. Sommige crematoria hanteren een standaard tijd. Maar wat als je langer de tijd nodig hebt dan de standaard tijd? Verwacht je bijvoorbeeld grote drukte, zijn er veel speeches of lange muziekstukken? Dan is het mogelijk om extra tijd te reserveren.

De ontvangst

De gastvrouw of gastheer van het crematorium ontvangt de nabestaanden in de familiekamer van het crematorium. Hier wachten de nabestaanden in rust op de afscheidsplechtigheid en de crematie. Als de familie op eigen gelegenheid aankomt, krijgen zij vaak al een kopje koffie of thee geserveerd. Tijdens het wachten wordt de aula voor de afscheidsdienst in orde gemaakt en de kist geplaatst. Afhankelijk van het gekozen crematorium, bestaat er ook een rouwkamer. Hier is het voor nabestaanden mogelijk om voor de afgesproken tijd de overledene te bezoeken en afscheid te nemen.

De afscheidsplechtigheid

De afscheidsplechtigheid bij een crematie duurt meestal ongeveer 45 minuten en is volledig naar wens van de nabestaanden in te vullen. Tijdens deze plechtigheid is er ruimte om door een of meerdere personen te spreken, een video of muziek af te spelen of bloemen te leggen.

De plechtigheid is op verschillende manieren af te sluiten. Zo is het mogelijk om langs de kist te lopen en een laatste afscheid te nemen of om de kist langzaam weg te laten halen.

Condoleren

Na de afscheidsplechtigheid ontmoeten de nabestaanden en belangstellenden elkaar in de condoleanceruimte, waar de condoleances plaatsvinden. Voor deze gelegenheid is meestal ongeveer 45 minuten de tijd. Het is gebruikelijk om hier een drankje te drinken met elkaar. Dit is vaak ‘het kopje koffie met cake’, maar tegenwoordig is alles mogelijk. Denk aan de lievelingskoekjes van de nabestaanden, lekkere broodjes of een glas champagne in plaats van een kop koffie. De afscheidsplechtigheid en de condoleance duren gezamenlijk ongeveer anderhalf uur.

Hoe lang duurt de crematie zelf?

Na de afscheidsdienst en de condoleances wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Hier vind de feitelijke crematie plaats. Nabestaanden mogen bij de invoering van de kist aanwezig zijn. Na dit laatste afscheid, begint de crematie zelf. Hoe lang dit duurt, hangt af van verschillende factoren zoals het materiaal van de kist. Maar over het algemeen is het ongeveer twee uur. Het hele crematieproces duurt daarmee tussen de drie en vier uur. Lees hier meer over hoe lang een begrafenis duurt.

Offerte.nl helpt bij het vinden van het juiste crematorium

Hoe wil je de crematieplechtigheid invullen? Wat verzorgt het ene crematorium wel en het andere niet? Een beetje hulp bij deze vragen is van harte welkom in moeilijke tijden. Offerte.nl helpt je door verschillende crematoria te vergelijken. Je krijgt maximaal vijf offertes van speciaal geselecteerde uitvaartverzorgers. Dit doen wij gratis en vrijblijvend, zodat jij zeker weet dat je de juiste uitvaartverzorging kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

4 reacties gehad waarvan 3 echt positief. Ben dus blij met deze manier van offertes ontvangen.

Geen toelichting

Binnen 10 minuten 3 offertes gekregen

Prima offertes gekregen en zeer snel, meeste binnen één dag.

De offertes kwamen onmiddellijk; dat is prima. Maar ik werd direct gebeld en dat vond ik niet prettig. Mijn moeder zou binnenkort overlijden en ik wilde me alleen informeren,

Ik werd netjes te woord gestaan. En heb mijn keuze kunnen maken. Heel hartelijk dank voor Uw service Een dikke 10! Met vriendelijke groet; Corrie Verhaar

OK

Geen toelichting

Geen toelichting

Kosten crematie tegen opzichten van begrafenis. Verwachting 25 mensen.

Ik begrijp dat jullie je best doen. Maar van een firma werd ik al na 2 minuten gebeld en dat vond ik heel irritant. Dat je gebeld kan worden staat er in maar kunnen jullie niet aanpassen dat dat pas na 1 dag gebeurd? Er was een offerte bij waar ik niets van snapte met allemaal V V al aangekruist van dit hoort in het pakket. Ik maak zelf wel uit wat ik wil.

snelle reactie maar erg vervelend dat iedereen mij telefonisch ging benaderen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

prima

Geen toelichting

Geen toelichting

Prima hele snelle reacties

Snel een offerte van meerdere partijen ontvangen, mooie oplossingen gehoord en binnen 24 uur waren we eruit. Dank jullie wel voor het passende afscheid dat we hebben mogen nemen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Invullen van het formulier is eenvoudig. Na verzending volgde snel reactie van aanbieders die hulp boden.

Kan er nog niet zoveel over kwijt dit was de eerste keer