error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Hoe lang duurt een begrafenis gemiddeld?

Laatste update:

Een begrafenis van een dierbare is vaak echt het laatste moment om afscheid te nemen. Voor het rouwproces van nabestaanden is daarom het belangrijk dat dit op een goede, rustige en respectvolle manier gebeurt. Vaak duurt een begrafenis twee tot vier uur, afhankelijk van de begrafenisplechtigheid. De overledene en de nabestaanden bepalen hoe de begrafenis eruit komt te zien en daarmee ook hoe lang deze duurt. We vertellen je graag meer over de invulling die je kunt geven aan een begrafenis.

De begrafenisplechtigheid

Een begrafenisplechtigheid is officieel niet verplicht. Maar deze draagt wel bij aan het goed verlopen van het rouwproces. Afhankelijk van de geloofsovertuiging van de overledene is de begrafenisplechtigheid religieus of niet-religieus. De duur van beide begrafenisplechtigheden is vaak ongeveer 45 minuten.

Een religieuze begrafenisplechtigheid

De volgorde van een religieuze plechtigheid ligt grotendeels vast in de gebruiken van het geloof. De plechtigheid gaat vooraf aan de graflegging. Daarnaast vindt een religieuze dienst over het algemeen plaats op een religieuze plek. Denk aan een kapel of op de begraafplaats bij het graf zelf. Ook is er bij de dienst een geestelijke aanwezig die de dienst leidt. Tijdens de plechtigheid is er ruimte voor gebeden, lezingen en muziek.

Een niet-religieuze begrafenisplechtigheid

Een niet-religieuze dienst is minder formeel dan een religieuze dienst. Een dienst kan nu namelijk op elke plaats gehouden worden. Vaak is dit een locatie die veel voor de overledene betekende. Denk aan een café, een sportclub of gewoon thuis. Tijdens deze niet-religieuze dienst staan de herinneringen aan de overledene centraal. Afhankelijk van het aantal sprekers kan deze dienst ook langer dan 45 minuten duren. Anders dan bij een religieuze dienst mag een niet-religieuze dienst ook na de graflegging worden gehouden. De volgorde staat dus niet vast.

De graflegging

Na de begrafenisplechtigheid is het moment aangebroken voor de graflegging van de overledene. Dit betekent dat de overledene naar de laatste rustplaats wordt gebracht. Nabestaanden of een groep dragers van de uitvaartondernemer dragen de kist naar het graf. Daar is het tijd voor het laatste afscheid. Ook hier bepalen de nabestaanden hoe dit afscheidsritueel wordt ingevuld. Vaak is er ruimte om nog kort iets te zeggen. Daarna scheppen de nabestaanden een schepje aarde op de kist of leggen er een bloem, brief of iets anders van betekenis bij. De begrafenis en het afscheidsritueel duren gezamenlijk ook ongeveer 45 minuten.

De condoleance

Als afsluiting van de begrafenis vindt er nog een condoleance plaats. Dit is vaak in een condoleanceruimte of op een andere plek, zoals een restaurant. De condoleance geeft de gelegenheid nog even na te praten. Ook is er vaak wat te eten en te drinken. De duur is ook ongeveer 45 minuten. Gezamenlijk duurt een begrafenis ongeveer drie uur, inclusief eventuele reistijden tussen de verschillende locaties. Lees hier meer over wanneer de begrafenis plaatsvindt na het overlijden.

Offerte.nl helpt bij het vinden van de juiste uitvaartondernemer

Hoe wil je de begrafenis en begrafenisplechtigheid invullen? Wat verzorgt de ene uitvaartondernemer wel en de andere niet? Een beetje hulp bij deze vragen is van harte welkom in moeilijke tijden. Offerte.nl helpt je door verschillende uitvaartondernemers te vergelijken. Je krijgt maximaal vijf offertes van speciaal geselecteerde uitvaartverzorgers. Dit doen wij gratis en vrijblijvend, zodat jij zeker weet dat je een fijne uitvaartverzorging kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Ik begrijp dat jullie je best doen. Maar van een firma werd ik al na 2 minuten gebeld en dat vond ik heel irritant. Dat je gebeld kan worden staat er in maar kunnen jullie niet aanpassen dat dat pas na 1 dag gebeurd? Er was een offerte bij waar ik niets van snapte met allemaal V V al aangekruist van dit hoort in het pakket. Ik maak zelf wel uit wat ik wil.

Invullen van het formulier is eenvoudig. Na verzending volgde snel reactie van aanbieders die hulp boden.

Geen toelichting

Geen toelichting

in mijn geval had ik meer bedrijven verwacht.

Prima ik kan nu een gedege keuze maken

prima, op korte termijn 4 offertes binnen

Geen toelichting

Is niks op aan te merken. Ga zo door.

Geen toelichting

ik kern julie niet maar vind je correct en snel reageren

Geen toelichting

Zocht ondernemers uit Den Haag. Kreeg genoeg aanbiedingen maar niet uit Den Haag. Uiteindelijk wel een goede gevonden die vooralsnog op een zeer fijne manier de zaken heeft afgehandeld

Heel snel aanbiedingen, niet allemaal echt goedkoop voor een hele summiere crematie. Maar keuze mogelijkheden

Prima offertes gekregen en zeer snel, meeste binnen één dag.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Zeer snelle reactie verkregen

Zeer snelle telefonische reactie van vijf aanbieders, meteen gevolgd door vier offertes.

Geen toelichting

Geen toelichting

Goed dat offerte.nl bestaat, jammer dat sommige bedrijven wel mailen dat ze een offerte zullen toe sturen en dan niks van hun laten horen. Bedrijven waar ik wel offerte van gehad heb, waren vriendelijk en snel.

OK