Waterontharder magneet - Werkt het wel of niet?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  3. Waterontharder magneet – Werkt het wel of niet?
  7 mins leestijd

  Een magnetische waterontharder claimt met gebruikmaking van twee sterke magneten de vorming van kalk tegen te kunnen gaan. Het apparaat kost tussen de 20-180 euro. De werking van de magnetische waterontharder is echter niet wetenschappelijk bewezen.

  Werkt een waterontharder magneet echt?

  Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat magneet waterontharders daadwerkelijk invloed hebben op de hardheid van het water. Een nadeel hiervan is dat je tientallen euro’s uitgeeft aan een waterontharder die wellicht niet werkt.

  Wat ontbreekt er?
  De meeste onderzoeken die concluderen dat magneten wél werken tegen kalk, zitten methodologisch niet goed in elkaar. Methodologie omvat de regels waar een onderzoeker zich aan moet houden, om correct een onderzoek uit te kunnen voeren. Wanneer hier niet aan voldoet is de betrouwbaarheid van de uitkomsten ook niet gegarandeerd. De onderzoeken naar de waterontharder magneet noteren geen precieze cijfers van de omstandigheden waarin magnetisme wél zou werken tegen kalkaanslag. 

  Er is dus bijvoorbeeld alsnog niks bekend over de sterkte die het magnetische veld zou moeten hebben of wat de doorstroomsnelheid van het water zou moeten zijn.
  Daarnaast worden er veel negatieve ervaringen gedeeld door gebruikers van de magnetische waterontharder.

   

  Vooralsnog weten we dus niet helemaal zeker of waterontharder magneten daadwerkelijk voor zacht water kunnen zorgen. Wanneer je met zekerheid onthard water wil hebben is het verstandiger om naar andere alternatieven te kijken.

   

  Werkende waterontharder kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Hoe werkt een waterontharder magneet?

  Een waterontharder magneet zorgt met twee sterke magneten ervoor dat de mineralen calcium en magnesium niet de kans krijgen te binden. 
  Wanneer de deeltjes binden, reageren deze in het water namelijk tot calcium- en magnesiumcarbonaat. Deze substantie is slecht oplosbaar in water en slaat daarom neer. Dit noemen we kalkaanslag.

  De werking van de waterontharder magneet gaat als volgt:

  1. het water bereikt het stuk leiding waar de magneet zich bevindt
  2. rondom de magneet kunnen de deeltjes niet binden
  3. er vindt daardoor geen reactie plaats tussen deeltjes
  4. er ontstaat geen kalk
  5. voorbij de waterontharder magneet bevindt zich daarom geen kalk in het water

  De daadwerkelijke werking van de waterontharder magneet is niet wetenschappelijk bewezen. Meer informatie hierover is verderop in dit artikel te lezen.

  Waarom wel een waterontharder magneet?

  Kalkaanslag, een droge huid na het douchen of verstopte leidingen, dit zijn allemaal voorbeelden van de gevolgen van hard water. Het gebruik van een waterontharder biedt daarbij vele voordelen. Zo gaan je apparaten langer mee, bespaar je geld, verdwijnt kalkaanslag op het sanitair en heb je minder last van een droge huid.
  Er zijn drie soorten waterontharders: de waterontharder op zout, de waterontharder op filter en de waterontharder op magnetisme. De waterontharder op magnetisme onderscheidt zich van alternatieve waterontharders op de volgende punten:

  Voordel

  en magneet waterontharders

   

   

  zijn een stuk goedkoper dan alternatieve waterontharders

  ontnemen geen mineralen uit je drinkwater, je krijgt alsnog genoeg kalk en magnesium binnen

  zijn erg gemakkelijk zelf te installeren

  vormen geen afvalwater

  hebben geen onderhoud nodig

  hebben geen elektriciteit nodig

  zijn zout en chemicaliën vrij

  •  

  Soorten magnetische waterontharders

  Magneet sterkte

  De magnetische waterontharders op de markt onderscheiden zich voornamelijk van elkaar op basis van de sterkte van een magneet.
  De magneetsterkte wordt gemeten op schaal van het aantal Gauss waar de magneet over beschikt. Gauss is de eenheid die wordt gebruikt om de sterkte van een magneet mee te bepalen.
  Een grote magneet meet een hogere Gauss dan een kleinere magneet. Hoe hoger de Gauss waarde, hoe groter het bereik van de magneet is. Het bereik van de magneet is het gebied waar geen kalk gevormd kan worden.

  Een magneet van bijvoorbeeld 3000 Gauss zal daarom een groter gedeelte van de leiding kunnen ontharden dan een magneet met een waarde van 800 Gauss.
  Omdat de sterkere magneten grotere stukken van de leiding ontharden, kosten deze ook meer.

  Locatie

  Daarnaast zit er een verschil tussen waar de waterontharder magneet geplaatst wenst te worden. Een onderscheid dat hierin gemaakt wordt is:
  Een waterontharder magneet voor binnenshuis vs Een waterontharder magneet voor buitenshuis

  Dit onderscheid wordt gewaarborgd omdat niet elke soort magneet even geschikt is om buiten te  plaatsen. Sommige magneten zijn gevoeliger voor roest dan anderen en daarmee buitenshuis niet bruikbaar.

  Installatie

  Een magnetische waterontharder is gemakkelijk zelf te installeren met behulp van de bijbehorende handleiding. Een magnetische waterontharder installeer je op de waterleiding. De magneten worden met behulp van twee bouten of tie wraps om de leiding aan elkaar vast gemonteerd. Eventuele benodigdheden bij de installatie worden meestal met het product meegeleverd.

  De installatie van een magnetische waterontharder gaat als volgt:

  • Bepaal waar je de ontharder wil plaatsen
  • Veeg de waterleiding schoon met een poetsdoekje
  • Plaats de magneten om de waterleiding
  • Maak de magneten vast met behulp van schroeven of een tie wrap

  De waterontharder heeft verder geen onderhoud nodig en kan bij een verhuizing opnieuw geplaatst worden.

   

  Werkende waterontharder kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Kosten

  Een magneet is vergeleken met andere waterontharders – zoals die op basis van zout of een filter – erg goedkoop. De waterontharder magneet voor op je waterleiding koop je al vanaf 20 euro, en kan oplopen op tot maximaal 180 euro.

  De reden van het prijsverschil zit hem in de sterkte van de magneten. Hoe sterker een magneet is, hoe duurder hij wordt.
  Bijvoorbeeld: een magneet van 79 euro claimt een bereik van zo’n 2-3 meter te hebben. Binnen dit bereik wordt het water dan onthard.

  Let op! Hoewel er magneten van hogere sterktes te koop zijn, zouden deze nooit het volledige watergebruik van een huis kunnen ontharden. Hiervoor kan je beter naar andere alternatieven van waterontharders kijken. Alternatieve opties worden verderop in dit artikel genoemd.

   

  Resultaten

  Magnetische waterontharders claimen drie resultaten te kunnen waarborgen:

  1. een vermindering in de hoeveelheid gevormde kalkaanslag
  2. de verwijdering van bestaande kalkaanslag
  3. een blijvend effect na plaatsing van de magneet

  Bewijs dat magnetische waterontharders deze resultaten daadwerkelijk behalen ontbreekt nog.

  Magnetische waterontharder alternatieven

  Waterontharder op zout

  De waterontharder op basis van zout bestaat uit een apparaat met twee cilinders. De twee cilinders vullen zich met het leidingwater. In de cilinders bevinden zich harskorrels die het calcium en magnesium uit het leidingwater onttrekken. Dit wordt vervolgens weggespoeld met een zoutoplossing. De zoutoplossing met calcium en magnesiumdeeltjes verdwijnt via de afvoer en zacht water komt uit de waterleiding.
  De kosten voor een waterontharder op basis van zout liggen tussen de 2000-2200 euro. Dit zijn de vaste kosten voor het apparaat, hier komen nog variabele kosten van zoutverbruik en jaarlijks onderhoud  bovenop.

  De werking van dit alternatief is wél wetenschappelijk bewezen.

  Waterontharder op filter

  De waterontharder op basis van filter bestaat uit een kleine waterton die met behulp van een filter het bestaande kalk uit het leidingwater filtert. De onschadelijke mineralen calcium en magnesium worden er bij dit systeem niet uitgefilterd en blijf je dus wél behouden. Hierdoor krijg je deze nog wel binnen als je het water zou drinken. De kosten van een waterontharder op filter beginnen vanaf 450 euro.  Dit zijn de vaste kosten voor het product, hier komen nog variabele kosten voor filtervernieuwing bovenop. Na 2 jaar is een filter toe aan vernieuwing. Een nieuw filter kost 199 euro. 

  De werking van dit alternatief is wél wetenschappelijk bewezen.

   

  Werkende waterontharder kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Veelgestelde vragen

  Werkt een magnetische waterontharder? 

  Dat weten we niet zeker, er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de magnetische waterontharder daadwerkelijk invloed heeft op de hardheid van het water.

  Hoe werkt een magnetische waterontharder?

  Een magnetische waterontharder zorgt met twee sterke magneten ervoor dat de mineralen calcium en magnesium niet de kans krijgen om te binden. Op deze manier kan er geen reactie tot kalk ontstaan.

  Hoeveel kost een magnetische waterontharder? 

  De magnetische waterontharder koop je al vanaf 20 euro. Dit kan oplopen tot maximaal 180 euro.

  Waar plaats je een waterontharder magneet?

  Een magnetische waterontharder plaats je op de waterleiding. Dit kun je gemakkelijk zelf doen.