In dit artikel lees je de verschillen tussen een deurwaarder en een incassobureau. Wat heb jij nodig in jouw situatie? Lees het hier!

Inhoudsopgave

Als je te maken krijgt met wanbetalers zijn er twee dingen die je kan doen: een incassobureau inschakelen of hulp vragen aan een deurwaarder. Wanneer je hier nog niet zo vertrouwd mee bent, twijfel je misschien over wat precies het verschil tussen incasso en een gerechtsdeurwaarder is en weet je niet meteen wat de beste keuze is. Hieronder leggen we het voor je uit.

Als je hebt besloten een incassobureau nodig te hebben kan je via Offerte.nl het beste incassobureau vinden door tot 3 verschillende aanbieders te vergelijken. Dit is volledig vrijblijvend en gratis.

Wat doet een incassobureau?

Het doel van een incassobureau is om druk te zetten achter te schuldenaar, zodat hij sneller zijn schulden zal aflossen. Als je beroep doet op een incassobureau zal al het contact met de schuldenaar via hen verlopen en heb je er zelf geen omkijken meer naar. Het incassobureau brengt de extra kosten bij de schuldenaar in rekening.

Wat mag een incassobureau niet doen?

Hoewel een incassobureau op het eerste zicht de perfecte oplossing lijkt, is het zeker niet in elk geval de beste oplossing. Een deurwaarder heeft namelijk veel meer bevoegdheden, waardoor hij nog efficiënter te werk kan gaan. Zo mag een incassobureau bij een uitblijvende betaling bijvoorbeeld geen beslag leggen of dagvaardingen uitbrengen. Een incassobureau kan hier wel mee dreigen, maar mag nooit tot uitvoering overgaan.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder heeft ook als doel om schuld te innen voor een schuldeiser, maar kan dus net iets verder gaan dan een incassobureau. Bij een uitblijvende betaling mag hij beslag leggen, dit kan loonbeslag zijn, maar ook beslag van goederen. Hij mag ook een dagvaarding uitbrengen en in noodgevallen zelfs een woning ontruimen.

Een gerechtsdeurwaarder kan ook ingeschakeld worden voor de minnelijke vordering. In dat geval neemt hij dus juist dezelfde taak aan als een incassobureau en mag hij enkel druk uitoefenen op een schuldenaar en niet meteen overgaan tot dagvaarding.

De eerste stap is altijd een incassobureau of deurwaarder voor de minnelijke vordering. Als de betaling nog steeds uitblijft komt er een deurwaarder aan te pas die de dagvaarding zal betekenen aan de schuldenaar. De schuldenaar zal dan bij de rechter komen en krijgt een vonnis dat de deurwaarder uitvoert. Pas als deze uitgevoerd is en alle kosten betaald zijn krijg jij als schuldeiser het verschuldigde bedrag.

Wat is de beste keuze?

Er zijn weinig bedrijven die meteen naar een deurwaarder stappen. Een incassobureau is namelijk veel laagdrempeliger en wordt daarom in de meeste gevallen verkozen. Als je toch een deurwaarder wilt inschakelen zal het enige tijd duren tot je je geld hebt, omdat je moet wachten op een gerechtelijke uitspraak. Als eerste hulpmiddel is een incassobureau dus de betere keuze. Tegenwoordig kan je zelfs alleen nog voor betwiste facturen naar de rechtbank trekken.

Soms kan het echter zijn dat de betaling nog steeds uitblijft na het inschakelen van een incassobureau. In dat geval ben je genoodzaakt om alsnog een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Deze zal de wanbetaler dagvaarden waarna er een vonnis uitgesproken wordt. De rechter beslist wat er nadien moet gebeuren, dit kan bijvoorbeeld loonbeslag of ontruiming zijn.

Er is nog een derde alternatieve mogelijkheid: de minnelijke vordering aan een deurwaarder toevertrouwen. Als je hiervoor kiest hoef je als de betaling uitblijft geen incassobureau meer in te schakelen. Bovendien maakt een gerechtsdeurwaarder meer indruk, waardoor de kans groter is dat de schuldenaar sneller zijn schulden zal vereffenen. Het risico is dan wel dat de schuldenaar meer afgeschrikt wordt, waardoor je misschien een klant verliest.

Wie betaalt het incassobureau of de deurwaarder?

Als je te maken hebt met wanbetalers is het nodig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Natuurlijk brengt dit ook kosten met zich mee, maar wie moet ze betalen? De vaste kosten die een deurwaarder met zich meebrengt zijn ten laste van de schuldenaar. Onder de vaste kosten vallen de kosten voor beslaglegging en dagvaarding. Let op, want als de schuldenaar er niet in slaagt om deze kosten te betalen zijn de deurwaarders- en proceskosten voor jouw rekening.

Als je kiest voor een incassobureau dan zitten de kosten anders in elkaar. Het incassobureau werkt meestal met een percentage van de schuld. De meeste incassobureaus rekenen een bedrag van 10 procent op de hoofdsom. Omdat ze vaak met het "No cure no pay" principe werken wil dit zeggen dat je deze som niet moet betalen als de wanbetaler je het verschuldigde bedrag niet heeft betaald. De kosten van het incassobureau komen in de meeste gevallen bij de schuldenaar terecht.