error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Krijg je een vrije dag of verlof voor een begrafenis?

Laatste update:

Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang 5 vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

Als er iemand in je omgeving overlijdt, dan heb je veel aan je hoofd. Terwijl je rouwt om de overledene, moet je veel regelen. Het is fijn als je dan verlof kunt opnemen van je werk. Maar wanneer heb je recht op een vrije dag voor een begrafenis of crematie? Je leest het hier.

Wanneer heb ik recht op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof?

Voor dringende privéproblemen is het calamiteitenverlof of kort verzuimverlof in het leven geroepen. In de volgende gevallen heb je hier recht op:

  • Als je door een situatie van overmacht meteen vrij moet nemen
  • Als je een wettelijke verplichting alleen kunt vervullen als je vrij neemt
  • Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden vrij moet nemen

Het overlijden van een direct familielid valt onder de laatstgenoemde situatie.

Wat zijn de richtlijnen voor een vrije dag voor begrafenis?

Je hebt niet bij elk sterfgeval recht op verlof. De richtlijn is dat het moet gaan om een bloedverwant van jou of je partner in de rechte lijn of in de tweede graad van de zijlijn. Makkelijker gezegd: de overledene is de vader, moeder, opa, oma, het kind of kleinkind van jou en/of je partner. Dit heet de rechte lijn. De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn.

Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.

Wat moet ik doen als ik calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wil opnemen?

Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar. Over het algemeen varieert het van een paar uur tot een aantal dagen. Je werkgever mag een verzoek om dit verlof niet weigeren. Hij of zij mag je achteraf wel vragen om aan te tonen dat het verlof echt nodig was.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit richtlijnen zijn. Er kunnen andere afspraken in je cao of in een regeling van de ondernemingsraad staan. Als dat zo is, dan gelden deze afspraken. Ga dus eerst na welke regels er binnen jouw bedrijf gelden.

Lees hier ons artikel over de juiste begrafeniskleding

Uitvaartbedrijf inhuren? Offerte.nl helpt je

Ook als je verlof hebt opgenomen, komt er veel op je af bij het regelen van een uitvaart. Uitvaartbedrijven vergelijken is wel het laatste waar je tijd in wilt steken op de kostbare laatste dagen met de overledene. Offerte.nl helpt jou hier graag bij. Vul het aanvraagformulier op onze site in, dan sturen we je binnen 24 uur maximaal vijf offertes. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Geen toelichting

Ik werd netjes te woord gestaan. En heb mijn keuze kunnen maken. Heel hartelijk dank voor Uw service Een dikke 10! Met vriendelijke groet; Corrie Verhaar

Prima, snel werken.

Zeer snelle reactie verkregen

4 reacties gehad waarvan 3 echt positief. Ben dus blij met deze manier van offertes ontvangen.

Geen toelichting

Invullen van het formulier is eenvoudig. Na verzending volgde snel reactie van aanbieders die hulp boden.

Goed dat offerte.nl bestaat, jammer dat sommige bedrijven wel mailen dat ze een offerte zullen toe sturen en dan niks van hun laten horen. Bedrijven waar ik wel offerte van gehad heb, waren vriendelijk en snel.

prima

Geen toelichting

prettig contact

Geen toelichting

Snel een offerte van meerdere partijen ontvangen, mooie oplossingen gehoord en binnen 24 uur waren we eruit. Dank jullie wel voor het passende afscheid dat we hebben mogen nemen.

Ja gewoon goed

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

4 van uw organisaties hebben gereageerd. de informatie die zij gaven voldeden aan mijn behoefte. s.a.hanedoes

Bij de meeste aanbieders een snelle reactie helaas niet bij alle 5 Duidelijke aanbieding met voldoende vergelijking materiaal zal een volgende keer zeker weer van deze mogelijkheid gebruik maken

Zeer snelle telefonische reactie van vijf aanbieders, meteen gevolgd door vier offertes.

Werkt prima!

Ik begrijp dat jullie je best doen. Maar van een firma werd ik al na 2 minuten gebeld en dat vond ik heel irritant. Dat je gebeld kan worden staat er in maar kunnen jullie niet aanpassen dat dat pas na 1 dag gebeurd? Er was een offerte bij waar ik niets van snapte met allemaal V V al aangekruist van dit hoort in het pakket. Ik maak zelf wel uit wat ik wil.

Geen toelichting

Geen toelichting