error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Krijg je een vrije dag of verlof voor een begrafenis?

Laatste update:

Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang 5 vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

Als er iemand in je omgeving overlijdt, dan heb je veel aan je hoofd. Terwijl je rouwt om de overledene, moet je veel regelen. Het is fijn als je dan verlof kunt opnemen van je werk. Maar wanneer heb je recht op een vrije dag voor een begrafenis of crematie? Je leest het hier.

Wanneer heb ik recht op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof?

Voor dringende privéproblemen is het calamiteitenverlof of kort verzuimverlof in het leven geroepen. In de volgende gevallen heb je hier recht op:

  • Als je door een situatie van overmacht meteen vrij moet nemen
  • Als je een wettelijke verplichting alleen kunt vervullen als je vrij neemt
  • Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden vrij moet nemen

Het overlijden van een direct familielid valt onder de laatstgenoemde situatie.

Wat zijn de richtlijnen voor een vrije dag voor begrafenis?

Je hebt niet bij elk sterfgeval recht op verlof. De richtlijn is dat het moet gaan om een bloedverwant van jou of je partner in de rechte lijn of in de tweede graad van de zijlijn. Makkelijker gezegd: de overledene is de vader, moeder, opa, oma, het kind of kleinkind van jou en/of je partner. Dit heet de rechte lijn. De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn.

Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.

Wat moet ik doen als ik calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wil opnemen?

Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar. Over het algemeen varieert het van een paar uur tot een aantal dagen. Je werkgever mag een verzoek om dit verlof niet weigeren. Hij of zij mag je achteraf wel vragen om aan te tonen dat het verlof echt nodig was.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit richtlijnen zijn. Er kunnen andere afspraken in je cao of in een regeling van de ondernemingsraad staan. Als dat zo is, dan gelden deze afspraken. Ga dus eerst na welke regels er binnen jouw bedrijf gelden.

Lees hier ons artikel over de juiste begrafeniskleding

Uitvaartbedrijf inhuren? Offerte.nl helpt je

Ook als je verlof hebt opgenomen, komt er veel op je af bij het regelen van een uitvaart. Uitvaartbedrijven vergelijken is wel het laatste waar je tijd in wilt steken op de kostbare laatste dagen met de overledene. Offerte.nl helpt jou hier graag bij. Vul het aanvraagformulier op onze site in, dan sturen we je binnen 24 uur maximaal vijf offertes. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Gerelateerde artikelen
Uitvaart regelen zonder verzekering: wat kost dat?
Lees meer
Zelf een uitvaart regelen? Bekijk onze checklist en tips.
Lees meer
Een goedkope betaalbare crematie? Stijlvol voor elk budget
Lees meer
Je uitvaart regelen bij leven? Regel direct je wensen vooraf
Lees meer