Verhuizen is een tijdrovende en bovendien dure onderneming. "Wat kost verhuizen dan?", vraag je jezelf misschien af. Dat hangt er vanaf af hoe je het doet.

Je kunt het natuurlijk helemaal zelf doen, maar er komt toch veel bij kijken en sommige dingen zijn lastig om zelf goed te doen. Een verhuizer inhuren is daarom vaak een goede optie. Dit kost uiteraard wat extra geld maar scheelt ook veel tijd en stress. Via Offerte.nl vraag je gratis en vrijblijvend tot 4 verschillende offertes op voor de kosten van een verhuisbedrijf.

Als je een verhuizer wil inhuren is het belangrijk om te kijken naar de werkwijze en service van meerdere bedrijven en deze goed met elkaar te vergelijken. Hetzelfde geldt uiteraard voor de prijzen. Maar wat kost een verhuizing, of wat kost een verhuisbedrijf nou ongeveer? Hieronder vind je een antwoord op die vraag en zie je waaruit de kosten zijn opgebouwd. Ook vind je tips die je kunnen helpen om de kosten van het verhuisbedrijf laag te houden.

Inhoudsopgave

Kosten verhuisbedrijf: hier betaal je voor

Waaruit bestaan de kosten die een verhuizer in rekening brengt? Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de kostenposten die vaak in rekening worden gebracht. Uiteraard is dit voor elke verhuizing anders. Sommige mensen zullen maar enkele van onderstaande kostenposten hebben, voor hele grote verhuizingen komen er wellicht nog veel meer posten bij. Dat ligt er natuurlijk aan wat een verhuisbedrijf voor kosten moet maken.

Wat kost een verhuisbedrijf per onderdeel?

  • Kosten van verhuizer(s) per uur
  • Kosten van een verhuiswagen (of vrachtwagen) per uur
  • Kosten van een aanhanger per uur
  • Kosten van een verhuislift per uur
  • Toeslag voor verhuizingen in het weekend
  • Brandstofkosten
  • Voorrijkosten
  • Toeslagen voor hoge verdiepingen/traplopen

Niet alle verhuisbedrijven brengen al deze kosten in rekening. Dit is dan ook een goed punt om rekening mee te houden. Zo rekent het ene bedrijf binnen een bepaald gebied geen voorrijkosten, en een ander bedrijf wel. Dit kan toch al snel een redelijk verschil maken in prijs.

Uurtarief verhuizers

Het uurtarief van de verhuizers is een onderdeel van de kosten. Sterker nog, voor de meeste verhuizingen geldt dat dat de grootste kostenpost die voor de verhuizers is. Medewerkers van verhuisbedrijven worden per uur betaald, waarbij er ook nog een deel naar de verhuisbedrijven gaan. De uurtarieven kunnen daardoor redelijk snel oplopen. Het is verstandig om vooraf een duidelijk tarief per uur af te spreken. Daarnaast kun je vragen om een inschatting van het aantal uren dat men nodig denkt te hebben.

Als men vooraf zegt vier uur bezig te zijn en het worden er acht, scheelt dit veel in de prijs. Dit hoef je natuurlijk niet te accepteren. Als je zelf meehelpt met verhuizen bespaar je ook veel kosten, omdat die uren natuurlijk niet betaald hoeven te worden.

kosten van verhuizen

Tips om de kosten van een verhuisbedrijf te beperken

Dat een verhuizing duur is weten we inmiddels wel, maar je kunt de kosten wel zoveel mogelijk proberen te beperken. Met onderstaande tips houd je de kosten voor een verhuizing zoveel mogelijk beperkt.

Vraag mensen uit je omgeving om hulp tijdens het verhuizen

Hierboven zeiden we al dat je veel kosten kunt besparen door zelf zoveel mogelijk mee te helpen, omdat het uurtarief voor verhuizers de grootste kostenpost is. Door mensen uit je omgeving te vragen om mee te helpen, zoals ouders, vrienden of familie, gaat het nog sneller en bespaar je nog meer kosten. Dit scheelt al snel een groot bedrag op je rekening voor het verhuisbedrijf.

Verhuis het liefst zo min mogelijk in het weekend

Hierboven zie je bij de opbouw van de kosten al een weekendtoeslag staan. Als je goedkoop wil verhuizen is het dan ook verstandig om zoveel mogelijk te verhuizen op doordeweekse dagen. Vrijwel elk verhuisbedrijf rekent in het weekend toeslagen. Doordeweeks verhuizen is daarom een stuk goedkoper.

Huur dozen en andere kleine spullen die je nodig hebt tijdens het verhuizen

Als je gaat verhuizen heb je daarvoor uiteraard verhuisdozen nodig. Nu kun je daar op veel manieren aan komen, zoals bananendozen van de supermarkt gebruiken of zelf allerlei andere dozen opsparen. Daarnaast kun je natuurlijk speciale verhuisdozen huren, maar dit is wel weer prijziger. Je kunt ze echter ook huren, wat een stuk goedkoper is. Na het verhuizen gebruik je die dozen waarschijnlijk toch niet meer, dus huren is veel slimmer.

Zorg zelf voor gereedschap en het demonteren van meubels

Voor verhuizen is vaak gereedschap nodig. Dat kun je makkelijk zelf regelen. Vaak ken je wel mensen die veel gereedschap in huis hebben dat je even mag lenen. Je kunt meubels ook zelf al uit elkaar halen, wat heel veel tijd en geld scheelt. Door ze op je nieuwe adres ook weer zelf in elkaar te zetten bespaar je heel veel uren, en daarmee dus ook veel geld.

Pak zoveel mogelijk zelf in

Je kunt een verhuisbedrijf vrijwel alles laten inpakken en verhuizen, maar dat is niet altijd even slim. Door zoveel mogelijk zelf in te pakken bespaar je allereerst heel veel tijd en geld. Daarnaast blijkt dat dit ook nog eens veel fijner is, zodat je zelf bepaalde spullen bij elkaar kunt opbergen en bij het uitruimen heel goed weet wat waar staat.

Verhuis alles wat je zelf kan verhuizen van tevoren al

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het verhuizen van kleinere objecten. Je kunt alles laten vervoeren door het verhuisbedrijf, maar alles wat je zelf al doet in de voorbereiding is weer mooi meegenomen. De meest simpele manier op dat gebied is elke keer als je van je oude naar je nieuwe woning reist zoveel mogelijk meenemen. Als je dat keer op keer doet neem je stiekem al heel veel mee. Dit scheelt uren en op en neer rijden voor het verhuisbedrijf, en daarmee kosten voor jou.

Voorbeelden van de verhuis kosten per situatie

Om te kunnen bepalen wat jouw verhuizing ongeveer zou kosten moet je een of meerdere offertes laten maken en deze goed met elkaar vergelijken. Maar om je een idee te geven kunnen we natuurlijk wel een aantal scenario’s schetsen met geschatte kosten erbij. Hieronder hebben we een aantal type verhuizingen met de gemiddelde geschatte kosten erbij voor je op een rijtje gezet. Bij alle verhuizingen hebben we als voorbeeld een af te leggen afstand van 25 kilometer genomen.

Een verhuizing van stoep tot stoep

Hierbij helpt een verhuisbedrijf enkel met het verhuizen van spullen van stoep tot stoep, ze gaan geen woningen binnen.
In dit voorbeeld gaan we uit van het gebruik van één verhuiswagen.

1,5 uur met één verhuizer: 100 tot 140 euro
2,5 uur met twee verhuizers: 170 tot 220 euro

Verhuizing van 15m3 inboedel, zelf ingepakt

Hierbij is je inboedel zelf vooraf ingepakt voor transport, hier doet het bedrijf niets aan. Er worden twee verhuizers gebruikt en één verhuiswagen.
Kosten voor 3,5 uur: 275 tot 350 euro

Als er hierbij veel trappen moeten betreden worden de kosten uiteraard wat hoger. Dan kom je waarschijnlijk op onderstaande.
Kosten voor 4,5 uur: 340 tot 420 euro

Verhuizing van 40m3 inboedel, zelf ingepakt.

Hierbij is je inboedel zelf vooraf ingepakt voor transport, hier doet het bedrijf niets aan.
Er worden twee verhuizers gebruikt en twee verhuiswagens.
Kosten voor 8 uur: 750 tot 900 euro.

Verhuizing van 15m3 inboedel, ook inpakken door verhuisbedrijf

Hierbij verpakt een verhuisbedrijf de inboedel ook helemaal voor je. Het demonteren van de meubels doe je wel zelf.
Dit houdt vaak in dat het verhuizen door het bedrijf twee dagen in beslag neemt.
Kosten voor dag 1: 250 tot 350 euro
Kosten voor dag 2: 750 tot 850 euro
Totale kosten voor twee dagen: 1000 tot 1200 euro

Full service verhuizing, 40m3 inboedel

Als laatste kijken we naar een full service verhuizing van 40m3 aan inboedel.
Hierbij wordt alles voor je gedemonteerd, ingepakt en weer gemonteerd. Dit is uiteraard de duurste optie.
Kosten voor dag 1: 450 tot 550 euro (inpakken met drie verhuizers en één verhuiswagen)
Kosten voor dag 2: 850 tot 1000 euro (vier verhuizers en twee verhuiswagens)
Totale kosten voor twee dagen: 1300 tot 1550 euro

Nu weet je ongeveer wat verhuizen aan kosten met zich meebrengt. Via ons kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verschillende verhuisbedrijven. Deze ontvang je binnen 24 uur in je mailbox. Zo bespaar je veel geld!