Samenlevingscontract

Start vergelijken
    1. Home
    2. Notaris
    3. Samenlevingscontract
    3 mins leestijd

    U gaat samen met uw partner een huis kopen en dat is soms al spannend genoeg. Maar er moet vaak erg veel geregeld worden voordat u überhaupt kunt samenwonen. Uw moet uw hypotheek regelen, woning zoeken maar u moet ook een samenlevingscontract gaan afsluiten.

    Maar is dat niet een beetje overdreven? Kunt u niet zelf een samenlevingscontract opstellen? Het antwoord is ja en nee. U kunt samen met uw partner een samenlevingscontract opstellen, maar het moet rechtsgeldig door een notaris gemaakt worden.

    Wat houdt nu een samenlevingscontract precies in?

    Een samenlevingscontract is eigenlijk niets meer dan een overeenkomst tussen u en uw partner. Wanneer u gaat samenwonen, dan is het zeker verstandig om bepaalde afspraken te hebben. Zeker als u ook kinderen heeft.

    Maar wat voor afspraken komen nu precies in een samenlevingscontract? Dat kan eigenlijk van alles zijn. Dat kan bijvoorbeeld afspraken zijn over hoe u de woonlasten en kosten voor het levensonderhoud gaat verdelen. En wat gaat er gebeuren met de bezitting die u samen gekocht heeft, wanneer u besluit uit elkaar te gaan?

    Dat zijn eigenlijk de standaard afspraken die u in een samenlevingscontract terug kunt vinden. U heeft in principe de volledige vrijheid om zelf te bepalen welke afspraken er in het samenlevingscontract komt te staan, mits het niet in overtreding is met de wet.

    Is het verplicht om een samenlevingscontract op te stellen?

    Nee, het is niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen. U kunt natuurlijk ook zonder een samenlevingscontract gaan samenwonen. De wet verplicht u in ieder geval niet om een samenlevingscontract af te sluiten.

    Maar er veranderingen wel wettelijk dingen wanneer u bijvoorbeeld samen met uw partner kinderen krijgt. Een samenlevingscontract kan er ook problemen voorkomen, wanneer u of uw partner vroeg komt te overlijden.

    Het is ook mogelijk dat wanneer u en uw partner een woning gaan kopen, dat u dan minimaal een samenlevingscontract nodig heeft voor een hypotheek. Maar ook sommige woonbouwverenigingen of pensioenfondsen vragen om een samenlevingscontract.

    Vraag een offerte voor het opmaken van uw samenlevingscontract

    Wanneer u na het lezen van deze tekst erachter bent gekomen dat het toch verstandig is om een samenlevingscontract af te sluiten, dan is het zeker verstandig om eerst een offerte aan te vragen. Want u wilt natuurlijk wel van te voren weten wat de kosten zijn om een samenlevingscontract op te zetten.

    Offertes aanvragen is namelijk de beste manier om achter de kosten van een samenlevingscontract te komen. Door offertes aan te vragen kunt u alle offertes met elkaar vergelijken en zo veel besparen. Maar waar kunt u nu het beste uw offertes aanvragen? Offerte.nl biedt u de mogelijkheid om simpel en snel offertes aan te vragen. Offertes aanvragen via Offerte.nl duurt niet langer dan 5 minuten en u kunt al binnen 24 uur uw eerste offerte ontvangen hebben. U kunt alles vanuit uw luie stoel doen, zonder dat u daar teveel moeite voor hoeft te doen.

    Dus waar wacht u eigenlijk nog op? Dagelijks zijn er duizenden bezoekers die hun offertes via Offerte.nl aanvragen. Dus wacht niet langer en vraag nu uw offertes aan via Offerte.nl.