De beste manier om je huis te verkopen bij een echtscheiding

Start vergelijken
  1. Home
  2. Mediation
  3. De beste manier om je huis te verkopen bij een echtscheiding
  3 mins leestijd

  Je had er samen voor gespaard. Vele huizen hadden jullie bezocht, maar dit huis was dé plek waar jullie samen je leven op wilde gaan bouwen. Je weet nog goed hoe blij jullie waren op het moment dat jullie bod werd geaccepteerd. De verhuizing en het opknappen van het huis. Samen wijn drinken op de nog kale vloer, terwijl jullie beiden onder de verfspatten zaten. Nu is deze droom voorbij en staat dat huis op de lijst van zaken die je voor een scheiding moet regelen.

  Het huis verkopen bij echtscheiding is soms noodzakelijk, maar soms hoeft het niet. Maar wie krijgt dat huis dan? Je ex werkt niet mee en zo kom je nooit tot een oplossing, lijkt het. Een mediator helpt om dit gesprek in goede banen te leiden.

  Hoge hypotheek leidt vaak tot verkoop

  De voornaamste reden om een huis te verkopen bij echtscheiding is de hoogte van de hypotheek. Het is onvermijdelijk dat het huis na scheiding op één naam komt als je ex of jij uit het huis vertrekt. Dat betekent dus ook dat de hypotheek op één naam wordt gezet. Heb je wel voldoende financiële middelen om bijvoorbeeld met de kinderen in het huis te blijven wonen, dan ben je verplicht om tot uitkopen van je partner over te gaan.

  Als je je ex uitkoopt, komen het huis en de hypotheek op één naam te staan en is de ander schuldenvrij. Een andere reden om na een echtscheiding je huis te koop zet, is bijvoorbeeld dat je er niet uitkomt wie er mag blijven wonen.

  Lees ook: flitsscheiding; zo snel mogelijk scheiden

  huis verkopen bij echtscheiding

  Overwaarde en belasting

  Ga je het huis verkopen bij echtscheiding, dan krijg je te maken met overwaarde op het huis en natuurlijk met de belasting. De overwaarde op het huis kun je verdelen om zo weer een nieuw huis te kunnen kopen. Tot drie jaar na het huis verkopen bij echtscheiding kun je deze reserve daarvoor gebruiken. Wanneer je de overwaarde hier niet voor gebruikt, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek bij de belasting.

  Overigens: bij het uitkopen van je ex-partner heeft de eigenwoningreserve van je ex geen invloed op je eigen woningschuld (bron: Belastingdienst). Heb je fiscale vragen over het verkopen van een huis na een scheiding, dan kun je altijd terecht bij je belastingadviseur. Maar een mediator kan ook helpen.

  Mediator goedkoper dan een advocaat

  Waarom zou je bij een echtscheiding en zaken rondom het huis een mediator inschakelen? Er zijn verschillende goede redenen. Ten eerste zorgt de mediator ervoor dat jullie stoppen met ruziemaken en dat jullie beginnen met praten en naar elkaar luisteren. In dit soort zaken is dat heel belangrijk. Zo kom je samen tot een goede oplossing, zonder dat er iemand is die zich sterk benadeeld voelt. Ten tweede zijn de kosten van een mediator goedkoper dan een advocaat.

  Een rechtszaak kan heel lang lopen en in de tussentijd gebeurt er weinig. Bij een mediator ben je met twee tot vijf sessies van anderhalf tot twee uur vaak wel tot een goed compromis gekomen. Tot slot worden jullie allebei gehoord en zoek je samen naar een oplossing die voor jullie beiden gunstig is. Zo ga je met een beter gevoel uit elkaar.

  Vraag offertes voor mediators aan bij Offerte.nl

  Het huis verkopen bij echtscheiding is wellicht niet het enige punt waar jullie nu tegenaan lopen en waar jullie niet samen uitkomen. Stop dan met ruziën, wacht met het te koop zetten van je huis en schakel een mediator in.

  Dit doe je door eerst bij Offerte.nl het aanvraagformulier in te vullen. Wij gaan dan voor jou offertes bij mediators opvragen die passen bij je aanvraag. Uit deze offertes kun je dan de beste mediator kiezen om een vrijblijvend kennismakingsgesprek mee af te spreken. Vaak nemen de mediators zelf contact met je op voor een afspraak. Als het dan klikt met jou, je (toekoemstige) ex-partner en de mediator, dan kun je snel alles rondom het huis regelen.