Wat kost een verkoopmakelaar?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Makelaar
  3. Wat kost een verkoopmakelaar? Gemiddelde kosten 2022
3 mins leestijd

Lees hier alles over de gemiddelde verkoopmakelaar kosten. Direct weten wat een verkoopmakelaar kost? Vergelijk direct en vraag nu tot 3 offertes op.

Wanneer je jouw huis gaat verkopen, wil je daar uiteraard een zo hoog mogelijke prijs voor ontvangen. Is het dan zinvol geld uit te geven aan een verkoopmakelaar of kun je jezelf deze kosten beter besparen? Zijn de kosten voor een makelaar bij de verkoop van je huis het überhaupt waard? Of is het beter je huis zelf te verkopen zonder makelaar? En hoe hoog zijn de verkoopmakelaar kosten eigenlijk?

Gemiddelde kosten verkoopmakelaar

Er zijn verschillende manieren om je huis via een verkoopmakelaar aan te bieden. Wanneer je kiest voor een internet makelaar, zijn de kosten vaak lager. Dit komt omdat je een aantal zaken van de verkoopmakelaar overneemt. Zo schrijf je zelf je verkoop tekst en verzorg je ook zelf de bezichtigingen. Voor het maken van de foto’s kan een internet makelaar je doorverwijzen naar de juiste fotograaf. Je kunt er ook voor kiezen om zelf foto’s te maken.

Een internet makelaar werkt altijd met een vast bedrag, terwijl een traditionele makelaar een courtage rekent. Deze courtage bedraagt gemiddeld 1,4% van de uiteindelijke verkoopprijs. Ook kan er gewerkt worden met een bonus percentage. De makelaar ontvangt dan een extra percentage wanneer de woning wordt verkocht boven de ingeschatte verkoopprijs.

Naast de afgesproken courtage, brengt een verkoopmakelaar ook opstartkosten in rekening. Dit zijn de kosten voor de werkzaamheden noodzakelijk voor het voorbereiden op de verkoop. Denk aan het opmeten van de woning, het laten maken van de foto’s en bijvoorbeeld het maken van een verkoopbrochure.

De gemiddelde kosten voor een verkoopmakelaar hangen dus af van het werk wat je zelf uitvoert of wat je uit handen laat nemen. Vaak speelt de investering van eigen tijd een grote rol bij het maken van deze afweging. Het kan handig zijn om vrijblijvend offertes aan te vragen bij verschillende makelaars, om zo de courtage percentages te kunnen vergelijken.

De toegevoegde waarde van de verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar inhuren is absoluut geen gek idee. Er komt namelijk behoorlijk wat kijken bij het verkopen van je woning. Een verkoopmakelaar kan je veel tijd besparen en zaken uit handen nemen. Denk aan het schrijven van een wervende verkooptekst, het vinden van de perfecte fotograaf en het inplannen van bezichtigingen, nadat hij je huis op Funda heeft geplaatst.

Ook over het voeren van onderhandelingen en het opstellen van de uiteindelijke koopakte hoef jij je geen zorgen te maken. Voor een verkoopmakelaar is het zogenaamd verkoopklaar maken van woningen dagelijkse kost.

Een verkoopmakelaar kan je goed adviseren over het zo aantrekkelijk mogelijk presenteren van je huis aan potentiële kopers. Hij bekijkt je huis zo objectief mogelijk.

Bespaar je liever op de kosten van de verkoopmakelaar, dan kun je er voor kiezen je huis zelf aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats of via social media kanalen. Je bereik is dan wel vaak veel kleiner en je voert alle werkzaamheden helemaal zelf uit.

Zijn de kosten voor de verkoopmakelaar aftrekbaar?

Door aftrekposten, betaal je aan het einde van het belastingjaar minder belasting. dat is altijd mooi meegenomen. De meeste aftrekposten mag je opgeven bij de aankoop van je woning. De belastingdienst heeft bepaald dat de bemiddelingskosten voor de verkoop van je eigen huis helaas niet aftrekbaar zijn.

Het maakt hierbij niet uit of je bij de verkoop gedeeltelijk gebruik maakt van de diensten van een verkoopmakelaar of er voor kiest geheel zonder verkoopmakelaar je huis te verkopen. De kosten van de verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar.

Vergelijk de verkoopmakelaar kosten met 3 offertes

Wat kost een verkoopmakelaar in jouw situatie? Doe vrijblijvend je aanvraag en kom er direct achter. Binnen 24 uur ontvang je tot 3 offertes van makelaren in jouw regio. Onze dienst is volledig gratis en je bent nergens toe verplicht.