Wat kost een makelaar? Update: 2022

Start vergelijken
  1. Home
  2. Makelaar
  3. Wat kost een makelaar? Gemiddelde kosten 2022
  4 mins leestijd

  Wil jij weten wat een makelaar kost? Lees verder of vergelijk de gemiddelde makelaarskosten direct via onze tool! Klik op start vergelijken en vergelijk makelaars tarieven in jouw regio.

  Plannen om een huis te kopen of te verkopen en op zoek naar een makelaar? Dan is het handig om te weten hoeveel een makelaar kost en hoe diens kosten zijn opgebouwd.

  Hoeveel bedragen de gemiddelde makelaarskosten?

  Ga je jouw huis verkopen of ben je zelf op zoek naar jouw droomstek? Wees dan voorbereid op de volgende stappen in jouw (verk)kooptraject. Ze zullen niet altijd zo snel verlopen en zullen al eens wat stof tot nadenken opleveren. Zo is het vinden van een geschikte koper of van een geschikte woning voor jezelf niet zo evident. Het kan soms lang duren en bovendien speelt ook de prijs een belangrijke rol in het proces. Je wilt namelijk een correcte prijs krijgen als verkoper en natuurlijk ook betalen als koper. Om dit alles te stroomlijnen en correct op te volgen biedt het inschakelen van een makelaar een grote toegevoegde waarde. Het inschakelen van een makelaar brengt natuurlijk kosten met zich mee maar hoeveel bedraagt nu een tarief als makelaar? Lees zeker verder en ontdek het zelf.

  Hoeveel procent bedragen de kosten van een makelaar bij verkoop van een woning?

  Bij het verkopen van een woning spelen meerdere factoren een rol. Het merendeel van de makelaars werken op basis van een courtage (d.i. een bepaald percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning). Valt de prijs die uiteindelijk voor jouw woning zal worden neergeteld goed mee en lopen de onderhandelingen met de koper vlot? Dan profiteert de makelaar mee en verdient een mooi aandeel. Echter, als de verkoopprijs wat tegenvalt zal het uiteindelijke tarief van de makelaar lager uitvallen.

  Op de vraag ‘ wat kost een makelaar per uur ‘ is niet zo eenduidig een antwoord te formuleren. Sommige makelaars zullen misschien een uurtarief hanteren. De gemiddelde kosten van een makelaar bij verkoop (verkoopmakelaar worden doorgaans echter niet uitgedrukt in een bedrag, maar in een percentage. Gangbare kostenpercentages zijn bijvoorbeeld 1% maar er zijn ook makelaars die een hoger percentage aanrekenen. Een vuistregel bij makelaars tarieven vergelijken is dat een goede makelaar zichzelf uiteindelijk terugverdient. Wanneer je een bepaalde makelaar voor ogen hebt vergelijk dan ook eens diens tarieven met deze van andere makelaars uit jouw buurt. Zo kun je vermijden dat je te hoge makelaarskosten gaat betalen.

  Hoeveel procent bedragen de kosten van makelaar bij aankoop van een woning?

  Ook wanneer je op zoek gaat naar jouw droomwoning zul je je ongetwijfeld afvragen: wat kost een makelaar? Wel, de makelaars kosten bij aankoop (een aankoopmakelaar) zijn gelijkaardig aan deze bij verkoop van een woning of appartement. Ze zijn eveneens opgevat als courtage en dat is dus ook de basis om verschillende makelaars onderling te gaan vergelijken.

  Soms worden de kosten door bepaalde makelaarskantoren op een andere manieren opgebouwd. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt op basis van vaste prijsafspraken. Er wordt als het ware een pakket aangeboden waaronder dan uiteenlopende diensten vallen. Belangrijke stappen in jouw traject zijn onder meer de promotie en onderhandeling. Een van de belangrijkste voordelen van zo’n pakket is dat je vooraf exact weet waar je aan toe bent. Je betaalt dan steeds hetzelfde bedrag aan makelaarskosten, ongeacht de prijs die voor het huist dat je wilt kopen wordt aangerekend.

  Kun je de makelaarskosten meefinancieren in de hypotheek?

  Vroeger kon je bij verstrekkers van hypotheken meer geld lenen dan de effectieve waarde van jouw nieuwe woning. Sinds 2018 is het zo dat je nog maar 100% kunt lenen van de waarde die de woning vertegenwoordigt. Overige kosten zoals bijvoorbeeld advies over de hypotheek, de notaris, de belastingen, de bankgarantie en eventuele makelaars kosten zul je bijgevolg uit eigen zak moeten bekostigen. Meer dan ooit is het dus belangrijk om, als je kan, al jaren voor je een huis koopt goed te sparen.

  Zijn makelaarskosten fiscaal aftrekbaar?

  Vaak vragen mensen die beroep willen doen op de diensten van een makelaar zich af of de makelaarskosten fiscaal aftrekbaar zijn. Vroeger kon je de bemiddelingskosten van een makelaar (zowel bij aankoop als verkoop) aftrekken bij de belastingaangifte. Tegenwoordig zijn die makelaarskosten niet meer fiscaal aftrekbaar.

  Of je nu een woning gaat kopen of verkopen – de keuze van een makelaar kun je maar beter niet overhaasten. Gemiddeld genomen kunnen de makelaarskosten namelijk sterk verschillen door de uiteenlopende courtages die door makelaars worden gehanteerd. Maak gebruik van onze online vergelijkingstool en ontvang duidelijke offertes van concurrerende makelaars uit jouw regio.

  Wil je exact weten wat de gemiddelde makelaarskosten zijn voor jouw situatie?

  Wil je een huis of appartement verkopen of verhuren? Of ben je van plan een woning te kopen? Wees jezelf ervan bewust dat makelaars tarieven onderling sterk kunnen verschillen. Vraag eenvoudig offertes aan in jouw regio met onze vergelijkingscheck. Veel succes alvast!