Wat kost een aankoopmakelaar?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Makelaar
  3. Wat kost een aankoopmakelaar? Gemiddelde kosten 2022
  4 mins leestijd

  In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar. Ook kan je de aankoopmakelaar kosten van verschillende kantoren vergelijken. Dat kan kosteloos en zonder verplichtingen. Vraag nu tot 3 offertes op via de vergelijkingsknop.

  Je hebt de knoop doorgehakt en gaat op zoek naar een nieuwe koopwoning. Maar hoe begin je met zoeken? De meeste mensen starten hun zoektocht door op Funda te kijken. Anderen kiezen voor het inschakelen van een professional; de aankoopmakelaar. Ben je bijvoorbeeld compleet onbekend met je nieuwe woonplaats? Of zoek je in een gewilde woonwijk? Dan biedt een aankoopmakelaar hulp bij het verkrijgen van die felbegeerde bezichtigingsafspraak.

  Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van je droomhuis en zo je speurtocht een stuk gemakkelijker en minder stressvol maken. Maar hoe hoog zijn de kosten van een aankoopmakelaar eigenlijk? En wat doet de aankoopmakelaar in ruil voor deze vergoeding?

  De toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar

  Voordat een huis op Funda verschijnt, heeft jouw aankoopmakelaar het al gehoord. Hij/zij heeft kennis van de regio en is goed op de hoogte van zowel de huizen die al te koop worden aangeboden als de huizen die de verkoop in gaan. Deze kennis kan er voor zorgen dat jij al een afspraak hebt voordat andere kopers überhaupt weten dat de woning op de markt komt. Omdat de aankoopmakelaar vanuit zijn functie gewend is te onderhandelen over de prijs, hoef jij je geen zorgen te maken over het uitbrengen van een bod. Want hoeveel onder of zelfs boven de vraagprijs kun je bieden? Jouw aankoopmakelaar weet dit.

  Heb jij je nieuwe paleis eenmaal gevonden, dan houdt de aankoopmakelaar je met beide benen op de grond. Want door zijn bouwkundige kennis, weet jouw aankoopmakelaar je precies te vertellen of je die ene muur kunt doorbreken of beter kunt laten staan. Of de aankoopmakelaar kosten het allemaal waard zijn, is uiteindelijk aan jou om te overwegen. Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten voor een aankoopmakelaar? Dan vraag je gemakkelijk, vrijblijvend, een offerte aan.

  Wat kost een aankoopmakelaar gemiddeld?

  De gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar lopen flink uiteen. Dit komt doordat elke makelaar voor verschillende vergoedingsvormen kan kiezen. Rekent de aankoopmakelaar een makelaarscourtage? Dan wordt er vaak gewerkt met een vast percentage van de uiteindelijke koopsom. Gemiddeld rekenen makelaars 1,3% van de aankoopsom. Stel jullie vinden een huis voor € 320.000. Jouw aankoopmakelaar zorgt voor een korting met een koopsom van € 300.000. In dit geval, zou jouw aankoopmakelaar een courtage van € 3900 ontvangen.

  Een andere vergoedingsvorm is een percentage van de totale korting die jouw aankoopmakelaar weet te bedingen op de aankoopsom. Er kan bijvoorbeeld een percentage van 10% tot 20% worden afgesproken als courtage over de korting. In bovenstaand voorbeeld, wist de aankoopmakelaar een korting te bedingen van € 20.000. De aankoopmakelaar kan dan een courtage verdienen tussen de € 2000 tot € 4000. Hoe hoger de korting, hoe meer de aankoopmakelaar verdient.

  Wil je vooraf weten waar je aan toe bent? Dan kun je ook een makelaar zoeken die rekent met een vast tarief. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wanneer je vrijblijvend een offerte aanvraagt, zie je direct van welke vergoedingsvorm de aankoopmakelaar gebruik maakt.

  Kun je deze gemaakte kosten voor de aankoopmakelaar meefinancieren in je hypotheek? Helaas is dit niet het geval. Je mag namelijk maximaal 100% van de waarde van jouw nieuwe woning lenen. Alle bijkomende kosten, de zogenaamde kosten koper, moet je dus zelf betalen.

  Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

  Een huis kopen kost meer geld dan alleen de koopsom. Sommige kosten mag je aftrekken van de belasting, andere weer niet. De kosten van een makelaar bij het kopen van een huis zijn helaas niet aftrekbaar omdat ze buiten de zogenaamde kosten koper vallen. Volgens de overheid zijn alle kosten die samenhangen met de overdacht van de gekochte woning aftrekbaar.

  Een aankoopmakelaar valt hier jammer genoeg niet onder. De verplichte taxatie en bijvoorbeeld het hypotheekadvies zijn weer wel aftrekbaar. Jouw makelaar kan je overigens ook zowel een taxateur als hypotheekadviseur adviseren. Scheelt jou mooi weer tijd met zoeken.

  Vergelijk de aankoopmakelaar kosten met 3 offertes

  Wat kost een aankoopmakelaar? Dat is de vraag die je beantwoord wil hebben. Het antwoord is mede afhankelijk van de aankoopsom van de woning. Om je de definitieve kosten te kunnen communiceren stellen we je een paar korte vragen. Na het beantwoorden van deze vragen matchen we jou met de best passende aankoopmakelaren. Dit kost jou helemaal niks en bespaart je ook nog eens veel geld.