Vloerisolatie

Start vergelijken
    1. Home
    2. Isolatie
    3. Je vloer isoleren? Alles wat je moet weten + kosten vergelijken
    5 mins leestijd

    Vloerisolatie biedt tal van voordelen en zal de waarde van je woning flink laten stijgen. Kom daarom meer te weten over wat vloerisolatie zoal inhoudt, wat de verschillende methodes zijn om je vloer te laten isoleren, wat de geschatte kosten zijn die je kunt verwachten en vergelijk vervolgens diverse prijzen van verschillende isolatie specialisten bij jou in de buurt.

    Wat is vloerisolatie?

    Zonder vloerisolatie gaat er doorgaans flink wat warmte door de vloer verloren. Daarnaast kan er koude lucht van buiten de woning binnen dringen en kun je last krijgen van koude stromingen of vochtige plekken. Door isolatiemateriaal onder je vloer te plaatsen, kun je deze problemen voorkomen en zorg je ervoor dat jouw woonruimte lekker warm blijft tijdens de koudere dagen.

    Voerisolatie kan worden toegepast op diverse manieren. Ook wordt vloerisolatie vaak gecombineerd met vloerverwarming voor het creëren van extra warmte en daarmee extra wooncomfort.

    In welke situaties is het verstandig om je vloer te isoleren?

    Een goede vloerisolatie is in vrijwel elke woningsituatie gunstig. Zo kan het je flink wat voordelen opleveren qua energiekosten en zal het je wooncomfort flink verhogen. Daarnaast kan vrijwel elke vloer worden geïsoleerd. Zo kun je een verdiepingsvloer isoleren, een bestaande vloer isoleren of vloerisolatie aanbrengen aan de bovenzijde van een vloer.

    Van belang is echter dat je beschikt over de juiste middelen en over de juiste kennis. Ook is het belangrijk om te achterhalen hoe dik het isolatiemateriaal kan zijn in de vloer. Wanneer je beschikt over een kleine kruipruimte bijvoorbeeld, is het niet altijd even eenvoudig om een vloerisolatie aan te brengen. Wanneer het isolatiemateriaal namelijk niet voldoende ruimte heeft, kan het zich niet volledig uitzetten en zal het niet de isolatiewaarde bieden dat van belang is.

    Controleer daarom altijd hoeveel ruimte je hebt voor het isolatiemateriaal en of een vloerisolatie daadwerkelijk kan worden toegepast. Wanneer je niet voldoende ruimte hebt voor een vloerisolatie zijn er altijd andere methode om je vloer te isoleren.

    Welke methodes van vloerisolatie zijn er?

    Er zijn tal van methodes om een vloerisolatie aan te brengen. Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van de aanwezige ruimte, je budget en je persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen zijn de meest bekende methoden het isoleren met isolatieplaten, PUR-schuim en met een isolatiechape.

    Isolatieplaten vloer

    Isolatieplaten zijn zeer gunstig voor een vloerisolatie. Zo kun isolatieplaten vloer eenvoudig en nauwkeurig geplaatst worden en bieden ze een uitstekende isolatiewaarde. Isolatieplaten kunnen van verschillende materiaalsoorten gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld van minerale wol (steenwol of glaswol) of van gehard schuim. Het voordeel van de platen is dat ze direct gelegd kunnen worden en niet hoeven te drogen.

    Nadat je de isolatieplaten geplaatst hebt en de vloer hebt gelegd is de vloer direct beloopbaar. Ook is deze methode geschikt voor vrijwel alle vloeren en kun het perfect gebruiken voor verdiepingsvloer isoleren of voor het isoleren van bestaande vloeren.

    PUR-schuim

    PUR-schuim is een materiaalsoort dat wordt gemengd met isocyanaat en polyol. Het is een veel gebruikte materiaalsoort voor het isoleren van daken en vloeren en biedt dan ook vele voordelen. Nadat je het PUR-schuim op de gewenste plek hebt gespoten zal het verharden en een sterke isolatielaag vormen. Zo kan het in harde vorm een percentage gesloten cellen bevatten tot 95%. Om een PUR-schuimlaag aan te brengen is de expertise van een vakman van belang. Wanneer je de laag niet zorgvuldig aanbrengt kunnen er ophopingen ontstaan en kan het isolatiemateriaal zijn isolatiewaarde verliezen.

    Isolatiechape

    Daarnaast is er nog de isolatiechape om je vloer mee te isoleren. Isolatiechape is een isolerend materiaal dat in de bovenste laag van de vloer is verwerkt. Hierdoor is er geen uitvullaag nodig en kun je de laag naadloos en secuur afwerken. Je kunt diverse materialen verwerken in de isolatiechape laag, zoals bijvoorbeeld polystyreenkorrels of schuimbeton. Het nadeel van deze methode is dat het vaak een minder hoge isolatiewaarde biedt dan de voorgaande twee methodes.

    Ook is het lastig om deze methode toe te passen op een bestaande vloer. Een bestaande vloer isoleren vergt vaak een grote ingreep en vereist vaak het verwijderen van de gehele bovenlaag. Echter ben je vaak minder geld kwijt met een isolatiechape en biedt deze methode een nauwkeurig strak eindresultaat.

    Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

    Het isoleren van je huis biedt tal van voordelen. Het grootste voordeel, en de reden waarom veel mensen een vloerisolatie laten plaatsen, is het verhogen van het wooncomfort. Doordat er minder warmte verloren gaat via de vloer, zorgt een vloerisolatie ervoor dat je woning aangenaam warm blijft en je minder snel koude voeten krijgt wanneer je over de vloer loopt.

    Naast dat vloerisolatie ervoor zorgt dat je vloer warmer aanvoelt, kun je dankzij vloerisolatie ook besparen op je energierekening. Hoe minder warmte er verloren gaat, hoe minder hoog je hoeft te stoken. Hiermee kun je jaarlijks flink op je energierekening besparen en ontlast je daarmee tegelijkertijd het milieu.

    Wat kost vloerisolatie?

    Het isoleren van je vloer hoeft geen gigantische investering te zijn. In de meeste gevallen heeft een isolatie expert de klus zo geklaard en kun je direct genieten van een aangenamere woning. Daarnaast is het belangrijk om in acht te nemen dat je doormiddel van deze investering op lange termijn flink op je energierekening gaat besparen en je daarmee de investering kunt terugverdienen.

    Ook is het interessant om te weten dat voor het verduurzamen van je woning, diverse subsidieregelingen gelden. Zo kun je in de meeste gevallen een deel van het aankoopbedrag terugontvangen en daarmee flink besparen op de installatie van vloerisolatie.

    Daarnaast zijn er diverse factoren die de prijs van vloerisolatie beïnvloeden, zoals het isolatiemateriaal, de totale oppervlakte en eventuele moeilijke omstandigheden van je woning. De totale kosten zijn dus zeer lastig in te schatten. De gemiddelde prijzen voor vloerisolatie komen neer op ongeveer 20 tot 30 euro per m2. Daarbij is de isolatieplaten methode vaak het goedkoopst en kunnen de prijzen voor PUR-schuim en isolatiecape hoger oplopen.

    Vergelijk isolatie specialisten

    Door de instantie over te laten aan een expert ben je gegarandeerd van een strak en professioneel resultaat en kun je daarmee in de meeste gevallen in aanmerking komen voor een subsidie. Daarnaast kan een expert je adviseren en ervoor zorgen dat je isolatiemateriaal van de juiste kwaliteit en isolatiewaarde is.

    Wil je graag je vloer isoleren en ben je benieuwd wat het voor jouw situatie zal kosten en opleveren? Vraag dan diverse vrijblijvende offertes aan en vergelijk diverse professionele vakmannen. Vul het formulier in en bekijk snel jouw mogelijkheden.