Overweeg jij infrarood verwarming te plaatsen in huis? Ontdek alles wat je moet weten over de werking van infrarood verwarming, de voordelen en nadelen van verwarmen met infrarood straling en alles over het laten installeren van infrarood panelen en de kosten van dit verwarmingssysteem. Je kan de kosten ook vergelijken via ons formulier. Hierbij krijg je gratis 3 offertes toegestuurd van specialisten.
Hoe werkt infrarood verwarming?
Infrarood verwarming is een efficiënte manier om ruimtes plaatselijk te verwarmen. Het systeem is gebaseerd op stralingswarmte, die vrijkomt uit infrarood panelen. Deze straling verwarmt niet de lucht, maar wordt pas omgezet in warmte op het moment dat het een object of persoon raakt. Met IR-straling verwarm je dus niet de lucht, maar wordt jij zelf verwarmd.
Je kunt dit vergelijken met de zon die doorbreekt op een koude winterdag. Hoewel de lucht om je heen koud blijft, krijg jij het aangenaam warm zo lang je in de zon zit. Infrarood verwarming geeft hetzelfde effect,
Infrarood verwarming laten plaatsen
De installatie van een infrarood verwarming is relatief goedkoop en makkelijk. Bovendien is na de installatie alles nog naar wens in te regelen en bij te stellen, dus eigenlijk kan er niets mis gaan. Infrarood panelen zijn tegenwoordig in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Op die manier vallen ze zo min mogelijk op in de kamer of vormen ze juist een stijlvolle toevoeging aan het interieur, net wat u wilt.
Is infrarood verwarming slecht voor de gezondheid?
Straling, dat klinkt veel mensen gevaarlijk in de oren. Is infrarood straling niets slecht voor de gezondheid? Zeker niet. Infrarood straling is volkomen veilig. Het is een vorm van elektromagnetische straling met een lange golflengte. Daarmee heeft het een lagere energie-intensiteit dan zichtbaar licht of UV-straling, dat zoals bekend wel schadelijk kan zijn.
Infrarood straling zal door die lagere energie-intensiteit zal nooit huidschade veroorzaken. Er worden zelfs positieve gezondheidseffecten aan infrarood straling toegeschreven. Misschien ken je de infrarood cabine in de sauna wel? Dat is in feite een intensieve vorm van infrarood verwarming, die nog altijd volkomen veilig is.
De voordelen van infrarood verwarming
Infrarood verwarming heeft veel voordelen. Het is een efficiënte manier van verwarmen, omdat het direct het lichaam verwarmt, in plaats van alle omringende lucht in de kamer op te warmen. Zo krijg je het snel behaaglijk warm en gaat geen onnodige energie verloren. Infrarood verwarming is daarmee heel geschikt voor ruimtes die weinig gebruikt worden, zoals een zolder of logeerkamer of als efficiënte bijverwarming in de woonkamer. In een goed geïsoleerd huis is het ook als hoofdverwarming te gebruiken.
Weinig warmteverlies door ventilatie
Een goed geventileerd huis is belangrijk voor de gezondheid. Als je een ruimte verwarmt door de lucht erin te verwarmen, kun je wel raden wat er gebeurt als je een raam openzet: de warme lucht vervliegt en je kamer koelt snel af. Bij infrarood verwarming is dit verlies veel lager, omdat de warmte wordt opgeslagen in de objecten en personen in de kamer, niet in de lucht. Zo blijft ook een goed geventileerde kamer lekker warm.
Infrarood straling verwarmt waar dat moet
Lucht die verwarmd wordt, stijgt op, terwijl koude lucht daalt. Bij reguliere verwarmingssystemen – die lucht verwarmen – ontstaat dus een warmteverschil tussen het plafond en de vloer. Niet zo handig, want jouw voeten blijven koud, terwijl je hoofd waarschijnlijk niet tot aan het warme plafond rijkt. Infrarood straling wordt gelijkmatig verdeeld over de ruimte. Zo het gegarandeerd terecht bij dat wat verwarmd moet worden: de lichamen van de mensen die zich in een ruimte bevinden.
Stofvrij
Ook de luchtcirculatie zelf heeft nadelen. Je kent die geur wel als je de radiator opendraait: verbrand stof. Infrarood verwarming laat lucht niet onnodig circuleren, dus stofdeeltjes dwarrelen niet zomaar rond. Daarmee is infrarood verwarming een goede oplossing voor mensen met stofallergieën.
Per kamer af te stellen
Alle infrarood panelen gekoppeld aan een eigen thermostaat. Je kunt elke ruimte dus afzonderlijk verwarmen. Dat is wel zo efficiënt, want het is natuurlijk zonde dat die zolder waar alleen de campingspullen opgeslagen liggen net zo warm wordt als de huiskamer. Je kunt de thermosstaat zelfs koppelen aan een bewegingssensor. Dan wordt de kamer alleen verwarmd als jij daar daadwerkelijk bent.
Infrarood verwarming is muisstil
Met infraroodverwarming heb je nooit meer last van tikkende buizen en geluiden van stromend water in een stil huis. Ook het ontluchten van je radiatoren – altijd weer een flinke klus – behoort voorgoed tot het verleden met deze vorm van verwarming. IR-panelen doen volledig geruisloos hun werk.
De nadelen van infraroodverwarming
Voor je investeert in een nieuw verwarmingssysteem, wil je natuurlijk ook weten of infrarood verwarming ook nadelen heeft. Er zijn enkele zaken waar je op moet letten voor je overstapt op infrarood verwarming, die zetten we voor je op een rij.
Plafond
De ideale plek om infrarood verwarming te plaatsen, is aan het plafond. Zo hem je het minste last van obstakels en kan de straling het makkelijkst dat bereiken wat je verwarmt wilt hebben: jouzelf. Natuurlijk moet je plafond wel sterk genoeg zijn om de panelen te dragen. Een té hoog plafond kan voor problemen zorgen. De ideale hoogte voor de panelen is 2,60 meter. Is jouw plafond hoger, dan kun je een ophangsysteem met draadjes overwegen.
Verwarmtijd
Niet alle IR-panelen hebben een zelfde opwarmtijd. Kies voor ruimtes waar je maar korte tijd bent – bijvoorbeeld de badkamer – voor panelen met een korte opwarmtijd. Anders heeft het aanslaan van de panelen geen zin en heb jij de ruimte alweer verlaten voor het aangenaam warm is.
Hoe duurzaam is infrarood verwarming?
Veel verwarmingssystemen werken nog altijd op aardgas. Denk hierbij aan de CV-ketel, die aardgas verbrandt om water te verwarmen, waarmee vervolgens de lucht verwarmd wordt. Infrarood verwarming werkt op elektriciteit. Met oog op het terugdringen van de gaswinning in Nederland is infraroodverwarming niet alleen een milieuvriendelijk, maar ook een sociaal alternatief.
Met een infrarood verwarmingssysteem in combinatie met groene stroom maak je een duurzame en toekomstbestendige keuze. Nog een stapje groener? Kies voor zonnepanelen op je eigen dak waar je de infrarood verwarming op kunt laten draaien. Zo maak je jouw infrarood verwarmingssysteem volledig klimaatneutraal.
Voor bijverwarming worden veelal elektrische kacheltjes aangeschaft. Die zijn weliswaar goedkoper in de aanschaf dan infrarood panelen, maar ook veel inefficiënter in gebruik: ze vreten stroom. Kies je voor infrarood verwarming als bijverwarming, dan ben je niet alleen veel duurzamer bezig, maar op termijn bovendien veel goedkoper uit omdat je stroomverbruik lager is.
Vergelijk gratis drie offertes voor infrarood verwarming
Nu je weet hoe infrarood verwarming werkt, is het tijd om een zorgvuldige afweging over het plaatsen van dit systeem te maken. Wil jij infrarood verwarming laten plaatsen? Vergelijk dan nu gratis drie offertes. Hierin wordt zorgvuldig doorgerekend hoeveel infraroodpanelen nodig zijn voor het verwarmen van de betreffende ruimtes. Het aanvragen van de offertes is geheel vrijblijvend, je bent niet verplicht om een infrarood verwarmingssysteem aan te schaffen.