Betrouwbaar incassobureau

Start vergelijken
  1. Home
  2. Incassobureau
  3. Wat maakt een incassobureau betrouwbaar en hoe vind je er een?
  4 mins leestijd

  Om een incassobureau op te starten zijn geen diploma’s of vergunningen verplicht. Om deze reden kan in principe iedereen een incassobureau opstarten en kan het soms lastig zijn een betrouwbaar bureau te vinden. Een betrouwbaar incassobureau beschikt over positieve referenties, een derdenrekening, geeft inzicht in je dossier en houdt zich aan de bij de wet vastgestelde percentages.

  Wanneer je debiteuren hebt die hun rekeningen niet betalen, kan je de hulp inschakelen van een incassobureau. Iedereen kan een incassobureau opstarten, hiervoor zijn geen diploma’s of vergunningen verplicht. Om die reden kan er flink verschil zitten in de kwaliteit en betrouwbaarheid tussen incassobureaus onderling. 

  Maar hoe vind je nu dan een betrouwbaar incassobureau? In dit artikel leggen we het je uit.

  Hoe weet je of een incassobureau betrouwbaar is?

  Om een incassobureau op te starten zijn geen diploma’s of vergunningen verplicht. Dit houdt in dat in principe iedereen een incassobureau kan starten. Ook zijn er geen organisaties die incassobureaus controleren. Om deze redenen kan het soms lastig zijn een betrouwbaar bureau te vinden.

  Je wil niet dat jouw incassobureau de regels niet serieus neemt of jouw debiteuren op een onbehoorlijke manier benadert. Om dit soort situaties te voorkomen is het belangrijk met een betrouwbaar incassobureau in zee te gaan. Onderstaand geven we je een aantal tips die kunnen helpen bij het vinden van een betrouwbaar incassobureau.

  1. Check op positieve referenties

  Een betrouwbaar incassobureau heeft meestal tevreden klanten. Controleer daarom als eerste of het incassobureau positieve referenties heeft. Deze zijn meestal te vinden op hun website of op hun social media kanalen.

  2. Vraag naar een derdenrekening

  Een derdenrekening is een aparte rekening waarop de betalingen van debiteuren binnenkomen. Hiermee is deze betaling beschermd tegen het faillissement van het incassobureau. Gaat het incassobureau of advocatenkantoor failliet? Dan wordt het geld wat op deze rekening staat, niet meegenomen in het faillissement. Het geld dat uw debiteur dus overmaakt aan het incassobureau staat dan veilig.

  3. Vraag naar mate van inzicht in dossier

  Incassobureaus kunnen werken met een online programma waarin je altijd de ontwikkeling van jouw dossier kan volgen. In het dossier staat precies wanneer er telefonisch contact is geweest met de debiteuren en welke brieven er zijn verzonden.

  4. Check of het incassobureau zich houdt aan de vastgestelde percentages

  Sinds 2012 gelden in Nederland maximum percentages die een incassobureau mag rekenen voor het innen van openstaande rekeningen. Deze zijn als volgt:
  • Over de eerste € 2.500 van de openstaande rekening is dit 15% 
  • Over de hierna volgende € 2.500 van de openstaande rekening is dit 10%
  • Over de hierna volgende € 5.000 van de openstaande rekening is dit 5%
  • En over de hierna volgende € 190.000 van de openstaande rekening is dit 1%

  Deze percentages duiden op het maximum, een incassobureau mag dus ook minder rekenen. In onderstaande tabel lichten we de percentages aan je toe: 
   

  Bedrag openstaande rekening

  Percentage maximale incassokosten

  Percentage maximale incassokosten
  Bedrag maximale incassokosten

  Cumulatief bedrag maximale incassokosten

  Eerste €2.500,-

  15%

  €375,-

  €375,-

  Volgende €2.500,-

  10%

  €250,-

  €625,-

  Volgende €5.000

  5%

  €250,-

  €875,-

  Volgende €190.000,-

  1%

  €1.900,-

  €2.775,-

  > €200.000,- 

  0,5%

  €4.000,-

  €6.775,-

  Kosten

  Gemiddeld liggen de kosten voor een incassobureau rond de €75,- tot €205,- per uur. De kosten variëren naarmate de ervaring en expertise van een incassobureau.

  Voor kleinere incasso’s of particulieren liggen de gemiddelde kosten tussen de €75,- en €140,- per uur.

  Voor grotere incasso’s of bedrijven liggen de gemiddelde kosten tussen de €140,- en €205,- per uur.

  Een schuldeiser mag zijn buitengerechtelijke uitgaven, dus de kosten buiten een gerechtelijke procedure, bij zijn schuldenaar in rekening brengen bovenop de al openstaande schuld.
  Wel zit er een maximum aan wat de schuldeiser bij zijn debiteur in rekening mag brengen. Wanneer je meer kwijt bent aan buitengerechtelijke kosten dan het maximum, dien je het overige deel van deze kosten zelf te betalen.

   

  Een betrouwbaar incassobureau inschakelen?

   

  Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

   

  Vrijblijvend offertes ontvangen >

   

  Hoe vind ik een betrouwbaar incassobureau?

  Heb jij nog openstaande facturen? En worden deze steeds niet betaald? Schakel dan een incassobureau in! Wij helpen je graag een betrouwbaar incassobureau te vinden!
  Vul jouw eisen en wensen in op ons formulier en op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal betrouwbare incassobureaus. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal incassobureaus vergelijken en zelf besluiten met wie je in zee gaat. 

  Vul nu je gegevens in en zorg dat de openstaande facturen van jouw onderneming betaald worden!

  Vragen over betrouwbare incassobureaus

  Wat doet een incassobureau?

  Wanneer een schuldenaar zijn schuld niet terug betaald, kan je een incassobureau inschakelen om de openstaande rekening alsnog te innen. Het incassobureau neemt het contact met de schuldenaar over en verzoekt hen de openstaande schuld alsnog te betalen. Dit doen zij door hen telefonisch of per mail te benaderen.

   Wanneer is een incassobureau betrouwbaar?

  Een betrouwbaar incassobureau beschikt over positieve referenties, een derdenrekening, geeft inzicht in je dossier en houdt zich aan de bij de wet vastgestelde percentages.

  Wie mag een incassobureau opstarten?

  Om een incassobureau op te starten zijn geen diploma’s of vergunningen verplicht. Om deze reden kan in principe iedereen een incassobureau opstarten.