Debiteurenbeheer uitbesteden? Info, tips en meer

Start vergelijken
  1. Home
  2. Debiteurenbeheer
  3. Debiteurenbeheer uitbesteden? Info, tips en meer
  7 mins leestijd

  Wanneer je je debiteurenbeheer uitbesteedt zijn er meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen voor een professional of voor een zzp’er. Bij het uitbesteden van debiteurenbeheer gaat het vaak om kleine handelingen die je eenmalig of weinig laat uitbesteden. Wanneer we naar het uitbesteden van debiteurenbeheer op groter gebied bekijken wordt dit ook wel factoring of debiteurenfinanciering genoemd. 

  Hoe werkt debiteurenbeheer uitbesteden?

  Hoe je het went of keert elke onderneming heeft weleens te maken met debiteuren. Debiteuren zijn klanten waarvan jij nog geld moet ontvangen. Dit kan voorkomen wanneer klanten nog openstaande facturen hebben of nog geld aan je zijn verschuldigd. Debiteuren vind je op de linker kant van de balans onder de post vlottende activa. Veel mensen verwarren debiteuren en crediteuren met elkaar. Crediteuren zijn bedrijven, personen of instellingen die nog geld van jouw moeten ontvangen.

  Waar debiteuren zijn, is er ook debiteurenbeheer of debiteurenadministratie. Debiteurenbeheer uitbesteden is zoals het het eigenlijk al zegt het beheer van alle debiteuren laten verwerken door een externe partij. Denk hierbij aan het op tijd versturen van facturen, zorgen dat betalingen binnen de gestelde termijn worden ontvangen en problemen met betalingen oplossen. Met een goed debiteurenbeheer is je debiteurenrisico lager, dit het risico dat je loopt als de debiteur zijn rekening niet of niet op tijd betaalt. Hoe lager de post debiteuren op je balans is, hoe gunstiger dit is voor de cashflow van je onderneming. Hierdoor houd je meer liquide middelen over en houd je meer geld over voor andere investeringen en kosten.

  Debiteurenbeheer is niet een taak of opdracht dat zomaar even uitvoert. Vaak vergt dit veel tijd en energie, terwijl veel (startende) ondernemers dit tekort komen. Daarom is het uitbesteden van je debiteurenbeheer een goede optie en mogelijkheid voor ondernemers.

  Wanneer je je debiteurenbeheer uitbesteedt zijn er meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen voor een professioneel bedrijf of voor een zzp’er. In de meeste gevallen zijn zzp’ers goedkoper dan professionals, echter zijn professionals vaak sneller en kwalitatief beter. 
   

  Op zoek naar goed Debiteurenbeheer?

  Vergelijk tot 4 offertes, gratis!

   

  Vrijblijvend offerte aanvragen >  

   

  Waarom debiteurenbeheer uitbesteden?

  Je debiteurenbeheer op orde krijgen is geen kleine taak en kost veel tijd en energie. Daarom is het uitbesteden van je debiteurenbeheer een goede optie, wanneer je tijd en energie tekort komt. Daarnaast is het belangrijk dat je debiteuren binnen het gestelde termijn betalen, wanneer dit niet gebeurt heeft dit nadelige gevolgen voor je onderneming.

  Wanneer de debiteurenpost te hoog oploopt ten opzichte van de omzet of wanneer debiteuren niet binnen de gestelde termijn betalen is dit ongunstig voor je onderneming. Denk hier bijvoorbeeld aan een tekortkoming van liquide middelen. Dit heeft als consequentie dat een onderneming bijvoorbeeld extra moet gaan lenen of een andere manier financiering moet bemachtigen. Hierdoor wordt de continuïteit van je onderneming verslechterd.

  Wanneer je je debiteurenbeheer uitbesteedt heb je een garantie dat je debiteurenbeheer kwalitatief wordt verzorgd. Daarnaast ontvang je bedragen sneller op je rekening en komen er extra liquide middelen beschikbaar voor je onderneming. Hierdoor kun je makkelijker rekeningen betalen en kun je als onderneming verder investeren en doorgroeien. Denk hierbij aan geld voor extra voorraden, geld voor leveranciers en geld voor extra personeel. 

  Debiteurenbeheer uitbesteden: wat kost het?

  Debiteurenbeheer is niet het makkelijkste wat er is en er zijn veel mogelijkheden hoe je hiermee aan de gang kunt gaan. Een goede optie is om ervoor te kiezen om je debiteurenbeheer uit te besteden door een zzp’er of professional. Je kunt ook een software of programma aanschaffen om je debiteurenbeheer deels of volledig te automatiseren. Ook factoring is een goede optie hoe je je debiteurenbeheer kunt uitbesteden. Wil je niet je debiteurenbeheer uitbesteden of kosten besparen, dan kun je natuurlijk ook zelf je debiteurenbeheer in orde maken. In onderstaande tabel staan alle gemiddelde kosten van het debiteurenbeheer in alle mogelijke opties:

  Debiteurenbeheer

  Gemiddelde kosten

  Debiteurenbeheer uitbesteden zzp

  €1 tot €5 per handeling
  €20 tot €45 per maand

  Debiteurenbeheer uitbesteden professional

  €1 tot €10 per handeling
  €20 tot €45 per maand

  Debiteurenbeheer software of programma

  Basis debiteurenbeheer software of programma: €0 tot €40 per maand. 

  Uitgebreid debiteurenbeheer software of programma: €40 tot €75 per maand

  Een compleet debiteurenbeheer software of programma: €75 tot €100 per maand

  Factoring

  3% tot 8% van het factuurbedrag

  Tarieven

  De tarieven en kosten voor debiteurenbeheer van zzp’ers zijn erg verschillend. Dit is afhankelijk van de grootte van je onderneming en de complexiteit van je debiteurenbeheer. Dit zijn immers zzp’ers en zij hanteren hun eigen prijzen. De gemiddelde kosten van zzp’ers voor debiteurenbeheer liggen rond de €1 tot €5 per handeling. De gemiddelde kosten per maand liggen rond de €20 tot €45 per maand.

  De tarieven en kosten voor debiteurenbeheer van professionals kunnen ook van elkaar differentiëren. Dit is afhankelijk van de grootte van je onderneming, de complexiteit van je debiteurenbeheer en het soort pakket dat het bedrijf aanbiedt. De gemiddelde kosten van professionals voor debiteurenbeheer liggen rond de €1 tot €10 per handeling. De gemiddelde kosten per maand liggen rond de €30 tot €60 per maand, deze kosten kunnen nog oplopen. 

  Uitbesteden aan software/programma

  Het debiteurenbeheer van je onderneming kun je ook automatiseren. Dit kun je doen met behulp van een debiteurenbeheer software of programma. Er zijn erg veel bedrijven die zo’n software of programma aanbieden, kiezen hier tussen is daarom begrijpelijk lastig. De kosten van de software en programma’s differentiëren ook enorm.

  De gemiddelde kosten van een basis debiteurenbeheer software of programma zijn: €0 tot €40 per maand.

  De gemiddelde kosten voor een uitgebreid debiteurenbeheer software of programma zijn: €40 tot €75 per maand

  De gemiddelde kosten voor een volledig/alles in 1 debiteurenbeheer software of programma zijn: €75 tot €100 per maand. Hierbij kunnen de kosten nog flink oplopen. 

  Factoring

  Bij factoring besteed je het volledige debiteurenbeheer uit aan een professional. Hierbij verkoop je al je facturen en betaal je een maandelijks of jaarlijks percentage van je omzet. Je bent hierbij verplicht om je omzet 100% te factoren en hierdoor kunnen de kosten flink oplopen.

  Doordat je een vast percentage betaalt kun je wel ver van te voren berekenen wat je vaste kosten zijn aan het uitbesteden van debiteurenbeheer.

  De gemiddelde kosten van factoring zijn: 3% tot 8% van je factuurbedrag. De kosten zijn hierbij dus afhankelijk van het aantal facturen.
   

  Op zoek naar goed Debiteurenbeheer?

  Vergelijk tot 4 offertes, gratis!

   

  Vrijblijvend offerte aanvragen >  

   

  Waar moet je opletten bij het uitbesteden van je debiteurenbeheer?

  Debiteurenbeheer kan redelijk veel tijd innemen en redelijk lastig zijn. Er zijn veel bedrijven en professionals waar je uit kunt kiezen waarbij jij je debiteurenbeheer kunt uitbesteden. Hierdoor is het begrijpelijk dat een keuze maken lastig is. Om het je wat makkelijker te maken hebben we hieronder een aantal punten onder elkaar gezet waar je op moet letten bij het uitbesteden van je debiteurenbeheer:

  1. De onderneming moet de betalingstermijnen van de debiteuren waarborgen en zorgen dat zij op tijd betalen.
  2. De onderneming heeft genoeg ervaring met klanten en debiteuren.
  3. De onderneming moet goed en efficiënt kunnen factureren.
  4. De onderneming moet over een specialistische kennis beschikken op het gebied van debiteuren
  5. De onderneming moet de debiteurenadministratie structureren en op orde stellen.
  6. De onderneming moet duidelijke afspraken met jou maken en deze waarborgen.
  7. De onderneming moet de debiteuren controleren op kredietwaardigheid.
  8. De onderneming moet waar nodig bellen met debiteuren.
  9. De onderneming moet transparant te werk gaan.
  10. De onderneming gaat digitaal te werk.

  Wanneer een professional of onderneming hieraan voldoet, weet je zeker dat je goed zit. Bij Offerte.nl kunnen wij je ook helpen om een gespecialiseerd debiteurenbeheer bedrijf te vinden. Door het formulier in te vullen, kun je vrijblijvend offertes aanvragen voor het uitbesteden van je debiteurenbeheer.

  Voordelen en Nadelen debiteurenbeheer uitbesteden

  Voordelen

  Bij het uitbesteden van je debiteurenbeheer of debiteurenadministratie komen veel voordelen kijken. In het onderstaande rijtje worden de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van je debiteurenbeheer weergeven:

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Je houdt meer tijd en energie over. 

  Je ontvangt eerder je betalingen en geld. 

  Je debiteurenbeheer wordt gegarandeerd goed gedaan. 

  Je hebt variabele kosten in plaats van vaste kosten. 

  Je kunt een strenger betalingsbeleid hanteren door de externe partij die je inschakelt. 

   

  Nadelen

  Bij het uitbesteden van je debiteurenbeheer of debiteurenadministratie komen ook nadelen kijken. In het onderstaande rijtje worden de belangrijkste nadelen van het uitbesteden van je debiteurenbeheer weergeven:

   

   

   

   

   

   

   

  Je betaalt extra kosten voor het uitbesteden van je debiteurenbeheer. 

  Minder inzicht en kennis in je eigen cijfers. 

  Minder eigen invloed op je debiteuren. 

   

  Debiteurenbeheer Offerte aanvragen

  Heb jij geen tijd voor het debiteurenbeheer van je onderneming? Je debiteurenbeheer uitbesteden zorgt ervoor dat jij jezelf weer kan focussen op de meest belangrijke taken. Offerte.nl helpt je graag met het vinden van de ideale partner voor jouw debiteurenbeheer. Vul nu vrijblijvend ons formulier in en ontvang gratis tot 4 verschillende debiteurenbeheer offertes

  Vrijblijvende debiteurenbeheer offertes >