error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Bezittingen verdelen bij scheiden

Laatste update:

Ben je van plan om binnenkort van je (ex-)partner te gaan scheiden? In dat geval moeten jullie gezamenlijke bezittingen verdeeld worden. Tijdens jullie huwelijk hebben jullie samen het nodige opgebouwd. Deze spullen moeten worden verdeeld, maar ook het vermogen en de schulden. Wat valt er precies onder de bezittingen? Hoe moet jullie eigen woning worden verdeeld? En waar moet je aan denken bij een boedelverdeling? In dit artikel bespreken we alles over de bezittingen verdelen bij het scheiden.

Hoe begin je?

Hoe het verdelen van de bezittingen precies verloopt, hangt af van de manier waarop jullie getrouwd zijn. Ben je met je (ex-)partner in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn alle bezittingen van jullie samen. De bezittingen moeten dan eerlijk verdeeld worden. Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan is de verdeling van de spullen vastgelegd bij het aangaan van het huwelijk. Deze regels blijven gelden, en hier dien je je aan te houden. Sinds 2018 is de basisregel dat je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat de bezittingen die je voor het huwelijk had, jouw eigendom blijven. Alles wat tijdens het huwelijk is opgebouwd wordt wel verdeeld. Denk hierbij naast spullen ook aan verzekeringen en vermogen. Uitzonderingen op de verdeling zijn erfenissen en schenkingen.

Lees ook: ruzie om erfenis

Het verdelen van de bezittingen

Bij het verdelen van de bezittingen gaat het om alle inboedel in de woning, de spaartegoeden, maar ook de waarde van de woning. Denk hierbij ook aan het pensioen, de auto en de waarde van het geld op de bankrekening. Andere voorbeelden van bezittingen zijn deposito's, aandelen, certificaten, opties en obligaties. De spullen en spaartegoeden van de kinderen worden hierbij niet meegerekend.

Het verdelen van de schulden

Je moet niet alleen de bezittingen verdelen, ook de schulden worden gedeeld. Bij de schulden kun je denken aan een hypotheek, de vaste lasten, nog niet betaalde rekeningen en doorlopende kredieten. Ook vallen onder de schulden openstaande bedragen bij webshops en postorderbedrijven, schulden aan familie of vrienden, afbetalingsregelingen (kopen op afbetaling) en belastingschulden. Bij een gezamenlijke schuld mag de schuldeiser namelijk de schuld op u beiden verhalen. De belangrijkste last is meestal de restschuld van de hypotheek. Degene die de woning verlaat, wil uiteindelijk niet meedelen in deze schuld. De hypotheek moet daarom op één naam worden gezet. Dit gebeurt op een akte van verdeling.

Mediator bij het verdelen van de bezittingen

Het verdelen van jullie spullen kan behoorlijk lastig zijn. Vooral ook als er kinderen bij betrokken zijn, wil je niet dat de ruzies hierover uit de hand lopen. Je moet immers op feestdagen nog goed met elkaar om kunnen gaan. Om te voorkomen dat de gemoederen te hoog oplopen, is het handig om een mediator in te schakelen. Offerte.nl brengt je in contact met vijf mediators in de omgeving. Vervolgens bepaal je zelf met welke mediator je in zee gaat. Vul nu je gegevens in en wij gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag!

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Gerelateerde artikelen
Ouderlijk gezag na echtscheiding; wie heeft recht op kind?
Lees meer
Wat kost een scheiding (met behulp van mediation)
Lees meer
Wat kost een mediator? Vergelijk direct op uurtarief
Lees meer
De nadelen en voordelen van mediation; dit zijn ze
Lees meer
Flitsscheiding 2019: hoe snel kun je scheiden?
Lees meer
Een ouderschapsplan mediator helpt bij het ouderschapsplan
Lees meer
Mediation trends - brancherapport 2019
Lees meer