error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van payroll specialisten Vergelijk payroll specialisten →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Wat kost een werknemer?

Laatste update:

In de praktijk blijkt veelal dat werkgevers niet volledig op de hoogte zijn wat de totale kosten van het personeel zijn. De vraag "Wat kost een werknemer mij?" wordt dan ook vaak gesteld. Ook de werknemer blijkt meestal weinig zicht te hebben op de totale kosten die hij betaalt.

Wederzijdse kennis van de totale kosten leidt niet alleen tot meer begrip, ook kun je op die manier als werkgever een betere keuze maken om een werknemer in (vast) dienstverband te nemen, via een uitzendbureau in te huren of gebruik te maken van de diensten die een ZZP'er aanbiedt.

Voordat je een keuze maakt, is het dus verstandig om de personeelskosten te berekenen. In dit artikel lees je alles over de vraag hoeveel een werknemer kost.

Wat kost een werknemer nader bekeken

Voor de vraag "Wat kost een werknemer" kun je over het algemeen deze vuistregel gebruiken: het brutosalaris van de medewerker stel je vast op 100%. Het salaris dat de medewerker krijgt, is circa 70%. Dit heeft te maken met de te betalen premies en belastingen. Op de vraag wat een medewerker kost, geldt voor de werkgever een percentage van 130 tot 140%. Op de vraag wat het personeel kost in zijn geheel kan dit zelfs oplopen tot 150 à 160%.

De loonkosten variëren bovendien aan de hand van de sector waarin je bent onderverdeeld bij de Belastingdienst. Verder ben je als werkgever verplicht om het personeel jaarlijks minstens twintig vrije dagen te verschaffen. De CAO waar jouw onderneming onder valt, kan hier nog een aantal vrije dagen bij optellen. Tenslotte zijn er verzekeringen voor het personeel mogelijk. Dit hangt af van de sector waarin je met jouw onderneming werkzaam bent.

Wat kost een werknemer: salaris, arbeidsvoorwaarden en premies

Hoeveel een werknemer kost, hangt allereerst af van de branche waarin het personeel werkzaam is. Vrijwel iedere CAO beschikt over gedetailleerde afspraken over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit levert meer of minder premies op die voor jouw rekening komen. Naast het brutoloon van het personeel, krijg je daarom te maken met kosten voor bijvoorbeeld de werknemersverzekeringen of werkgeverspremies, vakantiegeld, bijdrage Zvw (zorgverzekeringswet), ziektekosten, de dertiende maand, scholing, reiskosten en het pensioenfonds.

Kosten die een rol spelen bij wat een werknemer kost

Deze opsomming van vaste en variabele kosten geven je een helder inzicht van de tarieven waar je als werkgever bij het personeel rekening mee moet houden.

Vaste kosten

 • Brutoloon
 • Werkgeverspremies
 • Werknemersverzekeringen
 • Vakantiegeld (acht procent)
 • Bijdrage Zorgverzekeringswet
 • Vakantiedagen
 • Pensioenfonds

Variabele kosten

 • Ongevallenverzekering, ziekteverzuimverzekering en andere aanvullende verzekeringen
 • Dertiende maand
 • Scholing
 • Auto van het bedrijf
 • Reiskosten

In hoeverre is jouw personeel declarabel?

Bij de vraag "Wat kost een werknemer mij?" dien je wel rekening te houden met in hoeverre het personeel van jouw onderneming declarabel is. Hierbij moet je bij de personeelskosten berekenen een onderscheid maken in directe en indirecte loonkosten. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de tijd die het personeel inzet meteen door te berekenen aan de klant? Draagt jouw medewerker een directe bijdrage bij aan onder andere de productie van bepaalde producten of diensten binnen jouw onderneming?

Onder de indirecte loonkosten valt het personeel op de afdelingen marketing en communicatie, personeelszaken en de administratie.

Personeelsadministratie uitbesteden? Ontvang direct offertes

Duizelen de verschillende personeelskosten berekeningen je nu al? Het is dan een aanrader om een payroll dienstverlener in te schakelen. De payroll dienstverleners nemen je alle zorgen rondom de personeelsadministratie uit handen. Zo kun jij je volledig richten op de kerntaken van de bedrijf, waar je goed in bent. Direct offertes ontvangen? Vul dan nu je persoonlijke wensen en gegevens in. Offerte.nl gaat voor jou aan de slag om de beste payroll dienstverleners in de omgeving te selecteren.

Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst toe. Het is dan aan jou om met het meest geschikte payroll bedrijf rond de tafel te gaan zitten. Benieuwd wat payroll dienstverlening voor jouw onderneming kan betekenen? Geef dan nu je gegevens op en zorg dat jouw personeelsadministratie op orde is.

Ontvang prijsopgaven van payroll specialisten

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk payroll specialisten
Wat onze klanten zeggen
4.5 sterren gemiddeld uit 21 reviews over Offerte.nl

Top service

Geen toelichting

Voordat wij ons uitzendbureau zijn begonnen, hadden wij al besloten om met een payrollbedrijf te gaan samenwerken. Wij hebben snel tarieven opgevraagd en konden direct van start!

Binnen 2 dagen genoeg en goed onderbouwde offertes binnen.

Na verkoop bedrijf had ik voor het personeel een offerte nodig voor Payroll, direct ontving ik meerdere offertes.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Formulier ingevuld en kreeg direct een mailtje met wat prijzen. Top service, scheelt mij een hoop uitzoekwerk.

Duidelijk, snel en eerlijk advies.

In eerste instantie kreeg ik minder reacties dan mij was beloofd. Offerte.nl nam wel snel contact met me op en hebben er alsnog voor gezorgd.

Geen toelichting

Horeca personeel laten verlonen

Uitstekend

Prima

Geweldig

Snelle en duidelijke offertes binnen een dag ontvangen. Complimenten

Wij hebben veel oproepkrachten dus is Payrolling voor ons de ideale uitkomst. Alleen is er wel veel verschil qua prijzen heb ik gemerkt, laat je dus niet naaien ;-)