error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Zelf een uitvaart regelen? Bekijk onze checklist en tips.

Laatste update:

Is een dierbare van je overleden en moet je plots zelf een uitvaart regelen? Dat is een hoop werk. Er moet veel georganiseerd worden en je mag niets vergeten.

In deze emotioneel beladen periode kan het regelen van een uitvaart dus best zwaar zijn. Enige steun hierbij is altijd welkom. Een goede uitvaartverzorger helpt jou bij het regelen van alle zaken rondom een uitvaart.

Om je alvast een beetje overzicht te bieden bij een uitvaart regelen, zetten wij op een rijtje waar je op moet letten. Dit doen we aan de hand van een aantal stappen en een checklist*.

Checklist uitvaart regelen

Direct na het overlijden

Als een dierbare is overleden moet je meteen een aantal dingen regelen. Zo moet je bijvoorbeeld direct de huisarts bellen om het overlijden vast te leggen.

De dokter stelt dan een verklaring van overlijden op. Zodra je de verklaring van overlijden in bezit hebt kun je bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente aangifte doen van overlijden.

Dit moet je uiterlijk binnen zes dagen na overlijden doen. Handel ook gelijk alle bankzaken af. Het is belangrijk om de bank zo snel mogelijk te informeren bij een overlijden. Rekeningen moeten geblokkeerd worden, automatische incasso’s stopgezet en creditcards opgeheven.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de kleding waarin jouw dierbare opgebaard moet worden. Ook moet je een adressenlijst aanmaken voor het versturen van de rouwkaarten.

Wij snappen natuurlijk heel goed dat het regelen van dit soort zaken vlak na het overlijden behoorlijk emotioneel en zwaar is. Neem daarom contact op met een uitvaartondernemer. Die biedt je ondersteuning bij het doen van bijvoorbeeld de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand.

Ook kun je bij de uitvaartondernemer aangeven of je wilt dat de overledene thuis wordt opgebaard of op locatie.

Denk ook aan deze zaken:

Je moet voor jezelf eerst eerst een aantal vragen beantwoorden:

 • Heeft de overledene aangegeven donor te (willen) zijn?
 • Is er een uitvaartverzekering afgesloten?
 • Is er een testament en zo ja wat staat er in het testament?
 • Is er een wensenlijst voor de uitvaart?

Voor de ceremonie / plechtigheid

Nadat je bovenstaande zaken hebt afgehandeld kun je gaan beginnen met het organiseren van een uitvaart. Hierbij komt veel kijken. Allereerst is het verstandig - als je dat nog niet gedaan hebt – een uitvaartondernemer te benaderen die jou gaat helpen bij het regelen van de uitvaart. Vervolgens maak je een keuze voor een begrafenis of crematie.

Samen met de uitvaartondernemer ga je op zoek naar een passende locatie en stel je een datum voor de uitvaart vast. Vervolgens ga je nadenken over de aankleding en indeling van de uitvaart. Denk hierbij aan het soort rouwkaart, een kist of wade, bloemen, decoratie, rouwvervoer, muziek, sprekers, catering, uitvaartbedankjes.

Kortom: alle zaken die ervoor zorgen dat de uitvaart een mooi afscheid wordt van jouw dierbare.

Na de uitvaartplechtigheid

Ook na de uitvaart zijn er nog een heleboel dingen die nog geregeld moeten worden. Zo moet er een grafmonument of urn uitgezocht worden. Bij een crematie moet je bedenken wat je naderhand met de as wilt doen.

Wil je deze uitstrooien of bijvoorbeeld verwerken in een herinneringsproduct? Ook is het belangrijk dat je de volgende zaken regelt na de uitvaart:

 • Het afhandelen van de financiën van de uitvaart. Hier kan de uitvaartverzorger bij helpen
 • In sommige gevallen moet je bij een notaris een verklaring van erfrecht opvragen
 • Het inventariseren en opzeggen van abonnementen, lidmaatschappen en contributies
 • Het informeren van de bank, het pensioenfonds, de verhuurder of woningbouwvereniging
 • Het afhandelen van leningen en/of een hypotheek
 • Het verwerken van de online nalatenschap (e-mails, social media, webshops, streamingsdiensten, etc.)
 • Het aanvragen van een overlijdensuitkering als dat van toepassing is
 • Het afschrijven van een eventuele auto (indien nodig)
 • Het verkopen van de woning, of het opzeggen van de huur, inclusief inboedel

Extra tips voor een begrafenis of crematie

Licht belangrijke instanties in

Wanneer iemand overlijdt is het belangrijk dat je belangrijke instanties inlicht over het feit dat deze persoon is overleden. Denk hierbij aan:

 • De werkgever of uitkeringsinstantie
 • De bank en/of het pensioenfonds
 • De verhuurder of woningbouwvereniging
 • Eventuele kredietverstrekkers van leningen en/of hypotheek

Zelf regelen?

Wil jij liever zelf de uitvaart regelen en alles plannen? Omdat je bijvoorbeeld persoonlijk betrokken wilt zijn? Of omdat dit je een goed gevoel geeft? Misschien wil je zelf de u wilt regelen omdat je hierdoor bespaart op de kosten.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf de catering verzorgen in plaats van deze uit te besteden. Sommige uitvaartverzorgers bieden alle ruimte voor een persoonlijke invulling.

De uitvaartondernemer kan jou hierbij goed adviseren over de mogelijkheden. Offerte.nl brengt jou graag in contact met veel verschillende uitvaartondernemers waarbij je de mogelijkheid hebt zelf de uitvaart te regelen.

Offerte.nl helpt jou bij het regelen van een goede uitvaartverzorger

Als een familielid of vriend overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot, terwijl je eigenlijk geen ruimte in je hoofd hebt om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom. Offerte.nl helpt jou graag bij het vinden van een goede uitvaartverzorger.

Wil je graag de uitvaartkosten vergelijken? Wij brengen je met maximaal vijf uitvaartverzorgers in contact die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Zo weet je zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

heel goed

Geen toelichting

Invullen van het formulier is eenvoudig. Na verzending volgde snel reactie van aanbieders die hulp boden.

Ik werd netjes te woord gestaan. En heb mijn keuze kunnen maken. Heel hartelijk dank voor Uw service Een dikke 10! Met vriendelijke groet; Corrie Verhaar

Werkt prima!

Zeer goed

Makkelijk te bereiken via inschrijving. Snel respons van diverse instellingen. Erg tevreden.

Prima hele snelle reacties

Geen toelichting

Ik heb een aantal offertes binnengekregen en snel dank daarvoor. Verder kan ik er niets over zeggen ik ben er niet op in gegaan nog. Heeft niets te maken met de offertes verder kan er inhoudelijk niets over zeggen dus of het goed of slecht was

Goede offertes binnengekregen. Er was wel verwarring over de in te vullen gegevens

vlot en zorgvuldig

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Voor de Uitvaart van mijn vader, had ik offertes opgevraagd. Ik had geen idee wat de kosten waren. Gelukkig viel het mee

Het geeft een redelijk goede indicatie.

4 van uw organisaties hebben gereageerd. de informatie die zij gaven voldeden aan mijn behoefte. s.a.hanedoes

Geen toelichting

Geen toelichting

OK

prima

Geen toelichting

Geen toelichting