error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Je uitvaart regelen bij leven? Regel je wensen vooraf.

Laatste update:

Het is iets waar je waarschijnlijk niet graag bij stilstaat: je eigen uitvaart. Toch is het verstandig om bij leven je wensen vast te leggen. Al is het maar om je nabestaanden niet achter te laten met allerlei vragen over wat je gewild zou hebben. Op welke manieren kun je je uitvaart regelen bij leven? Daar lees je alles over in dit artikel.

Een testament opstellen

De bekendste manier om je wensen vast te leggen is via het opstellen van een testament. Dit gebeurt bij een notaris. Je kunt hierin de volgende praktische zaken laten vastleggen:

  • Wie de executeur van het testament is. De executeur is degene die erop toeziet dat je laatste wil precies volgens jouw wensen wordt uitgevoerd. Dit hoeft niet persé een familielid of vriend te zijn. Een notaris of bank kan deze taak ook op zich nemen.
  • De verdeling van je nalatenschap. Je nalatenschap omvat alle bezittingen en schulden die je na je dood achterlaat. In het testament mag je afwijken van het wettelijk erfrecht, waarbij je partner, kinderen of, als je die niet hebt, je nabije familie alles erven.
  • De voogdij van minderjarige kinderen, als je die hebt.

Een codicil of memorandum samenstellen

Vind je het een te grote stap om naar de notaris te gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om een codicil of memorandum samen te stellen. Het voordeel hiervan is dat je deze zelf schrijft en dus niet naar een notaris hoeft. Het nadeel is dat je in een codicil geen executeur mag aanwijzen en niet al je nalatenschap mag verdelen. Daarvoor is een testament nodig. In een codicil komt het volgende te staan:

  • Je uitvaartwensen. Kies je voor begraven of cremeren? Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet? En waar moet deze plaatsvinden? Wie wil je allemaal uitnodigen? Al dit soort vragen kun je beantwoorden in je codicil.
  • De verdeling van een aantal persoonlijke goederen. Het gaat dan om meubels, sieraden en kleding. Duurdere voorwerpen, zoals schilderijen en waardevol antiek, mag je alleen verdelen in een testament.

Een memorandum is net zo rechtsgeldig als een testament als je aan de wettelijke eisen hebt voldaan. Zo mag het codicil geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met de wet. Bovendien moet het handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn. Als je dit eenmaal gedaan hebt, dan is het van belang om vertrouwde mensen te vertellen waar je het document bewaart. Zo weten ze het te vinden als je overlijdt.

Controleer je testament of codicil regelmatig

De notaris heeft je testament opgesteld of je hebt zelf een codicil geschreven. Dan is het klaar, toch? Niet helemaal! Het is heel belangrijk dat je je testament of codicil periodiek controleert. Klopt alles nog? Of zijn je wensen in de tussentijd veranderd? Het wordt aangeraden om dit iedere vijf jaar te checken.

Nog preciezer je uitvaart regelen bij leven? Offerte.nl helpt je

Weet je nu al dat je op korte termijn gaat overlijden? Wil je je uitvaart zoveel mogelijk vooraf regelen? Dan helpt Offerte.nl je graag. Als je je wensen aangeeft in het aanvraagformulier, dan sturen wij je gratis tot vijf offertes van uitvaartverzorgers. Zo heb je goed de gelegenheid om te kijken welke het beste bij jouw wensen past. Wil je meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 158 reviews over Offerte.nl

Aanvraag notaris

Goede service

snelle reacties nette benadering

Goed

Geen toelichting

Geen toelichting

Fijne en snelle offertes. Binnen 5 minuten hadden wij een geschikte ondernemer gevonden.

snel en goed

Direct na het plaatsen offertes gekregen. Uiteindelijk 5 stuks. Aan alle betrokkenen een terugmelding gestuurd.

Geen toelichting

Geen toelichting

Snelle reacties van de betreffende bedrijven

Geen toelichting

OK

Goed dat offerte.nl bestaat, jammer dat sommige bedrijven wel mailen dat ze een offerte zullen toe sturen en dan niks van hun laten horen. Bedrijven waar ik wel offerte van gehad heb, waren vriendelijk en snel.

Geen toelichting

Snelle service en genomen actie. Is prima.

Geen toelichting

Het was makkelijk om de begrafenisondernemers met elkaar te vergelijken. Wel fijn dat je goed geholpen kunt worden in moeilijke tijden. Het scheelt je een enorme zoektocht!

Geen toelichting

Geen toelichting

snel en overzichtelijk, ik heb 3 offertes ontvangen (geen 4)

Na het wegvallen van mijn Moeder, werd aan mij gevraagd om de crematie te regelen. Gelukkig had ik na het opvragen van offertes meer inzicht wat er allemaal bij komt kijken.

toezegging 5 offertes, 2 ontvangen.