error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Je uitvaart regelen bij leven? Regel je wensen vooraf.

Laatste update:

Het is iets waar je waarschijnlijk niet graag bij stilstaat: je eigen uitvaart. Toch is het verstandig om bij leven je wensen vast te leggen. Al is het maar om je nabestaanden niet achter te laten met allerlei vragen over wat je gewild zou hebben. Op welke manieren kun je je uitvaart regelen bij leven? Daar lees je alles over in dit artikel.

Een testament opstellen

De bekendste manier om je wensen vast te leggen is via het opstellen van een testament. Dit gebeurt bij een notaris. Je kunt hierin de volgende praktische zaken laten vastleggen:

  • Wie de executeur van het testament is. De executeur is degene die erop toeziet dat je laatste wil precies volgens jouw wensen wordt uitgevoerd. Dit hoeft niet persé een familielid of vriend te zijn. Een notaris of bank kan deze taak ook op zich nemen.
  • De verdeling van je nalatenschap. Je nalatenschap omvat alle bezittingen en schulden die je na je dood achterlaat. In het testament mag je afwijken van het wettelijk erfrecht, waarbij je partner, kinderen of, als je die niet hebt, je nabije familie alles erven.
  • De voogdij van minderjarige kinderen, als je die hebt.

Een codicil of memorandum samenstellen

Vind je het een te grote stap om naar de notaris te gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om een codicil of memorandum samen te stellen. Het voordeel hiervan is dat je deze zelf schrijft en dus niet naar een notaris hoeft. Het nadeel is dat je in een codicil geen executeur mag aanwijzen en niet al je nalatenschap mag verdelen. Daarvoor is een testament nodig. In een codicil komt het volgende te staan:

  • Je uitvaartwensen. Kies je voor begraven of cremeren? Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet? En waar moet deze plaatsvinden? Wie wil je allemaal uitnodigen? Al dit soort vragen kun je beantwoorden in je codicil.
  • De verdeling van een aantal persoonlijke goederen. Het gaat dan om meubels, sieraden en kleding. Duurdere voorwerpen, zoals schilderijen en waardevol antiek, mag je alleen verdelen in een testament.

Een memorandum is net zo rechtsgeldig als een testament als je aan de wettelijke eisen hebt voldaan. Zo mag het codicil geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met de wet. Bovendien moet het handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn. Als je dit eenmaal gedaan hebt, dan is het van belang om vertrouwde mensen te vertellen waar je het document bewaart. Zo weten ze het te vinden als je overlijdt.

Controleer je testament of codicil regelmatig

De notaris heeft je testament opgesteld of je hebt zelf een codicil geschreven. Dan is het klaar, toch? Niet helemaal! Het is heel belangrijk dat je je testament of codicil periodiek controleert. Klopt alles nog? Of zijn je wensen in de tussentijd veranderd? Het wordt aangeraden om dit iedere vijf jaar te checken.

Nog preciezer je uitvaart regelen bij leven? Offerte.nl helpt je

Weet je nu al dat je op korte termijn gaat overlijden? Wil je je uitvaart zoveel mogelijk vooraf regelen? Dan helpt Offerte.nl je graag. Als je je wensen aangeeft in het aanvraagformulier, dan sturen wij je gratis tot vijf offertes van uitvaartverzorgers. Zo heb je goed de gelegenheid om te kijken welke het beste bij jouw wensen past. Wil je meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 177 reviews over Offerte.nl

snelle reacties nette benadering

Snelle reactie na invullen aanvraag. Goede en duidelijke informatie (offerte) gekregen nog dezelfde dag.

Geen toelichting

Na mijn verzoek om offertes, kreeg ik snelle reacties. Een aantal dmv een telefoontje waarin nog wat vragen werden gesteld alvorens ze de offerte toestuurden. De anderen stuurden snel hun offerte met informatie. Al met al veel informatie waarmee ik het een en ander kan gaan afwegen.

Het was makkelijk om de begrafenisondernemers met elkaar te vergelijken. Wel fijn dat je goed geholpen kunt worden in moeilijke tijden. Het scheelt je een enorme zoektocht!

prima supersnelle reacties door meerdere maatschappijen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Goed.

Geen toelichting

Heel goed.

Binnen 15 minuten drie gepaste offertes ontvangen

Goede ervaring

Geen toelichting

Dit was mijn erste keer met jullie.Ik ben echt tevreden over de afhandeling.

Snel een offerte van meerdere partijen ontvangen, mooie oplossingen gehoord en binnen 24 uur waren we eruit. Dank jullie wel voor het passende afscheid dat we hebben mogen nemen.

prettig contact

Geen toelichting

Goede service

Geen toelichting

Geen toelichting

Offerte aangevraagd en een zeer snelle reactie. Keurig.

Geen toelichting

Geen toelichting