Hoe verloopt een incassoprocedure?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Incassobureau
    3. Hoe verloopt een incassoprocedure en wat moet je weten?
    6 mins leestijd

    Een incassoprocedure verloopt volgens de volgende 4 stappen: het pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, het gerechtelijke incassotraject en de executiefase. Wanneer de betaling in de ene stap niet wordt voldaan, kan een volgende stap geactiveerd worden.

    Wat is een incassoprocedure?

    Een incassoprocedure kan worden opgestart wanneer een debiteur zijn schuld aan jou weigert te betalen. De procedure bestaat uit twee onderdelen, namelijk: het incassotraject en het gerechtelijke traject. Eerst dient het incassotraject te worden doorlopen voordat het gerechtelijke traject van start kan gaan.
     

      Incassotraject Gerechtelijke traject
    Rechter

    X

    Oproep betaling

    Ongedwongen

    Gedwongen

    Uitvoerder

    Zelf, incassobureau of deurwaarder

    Deurwaarder

    Voornaamste activiteit

    Sturen van incassobrieven of telefonisch contacrt

    Rechtszaak

     

    Het incassotraject

    Het doel tijdens het incassotraject is om de schuldenaar ervan te overtuigen de openstaande facturen aan jou te betalen. Dit kan door het sturen van een incassobrief of door telefonisch contact op te nemen. Bij het incassotraject wordt de schuldenaar overgehaald tot betaling zonder dat er een rechter bij komt kijken. Dat is het eerste onderdeel van een incassoprocedure.

    Je kan dit onderdeel zelf uitvoeren of door een extern adviseur (zoals een deurwaarder of incassobureau) laten uitvoeren. Met een extern adviseur heb je meestal meer kans op slaging omdat de dreiging voor de schuldenaar daarmee hoger ligt. Zij weten precies hoe de debiteur ervan te overtuigen te betalen.

    Het gerechtelijke traject

    Wanneer een schuldenaar de schuld tijdens het incassotraject alsnog niet aflost, kan je een gerechtelijk traject starten. Bij dit traject is wél een rechter nodig.
    Het traject start met het opstellen en uitbrengen van een dagvaarding aan de schuldenaar. Dit is een bericht waarmee de debiteur opgeroepen wordt om voor de rechter te verschijnen.

    Tijdens het gerechtelijk traject bepaalt de rechter de manier waarop de schuld alsnog betaald zal moeten worden. Wanneer de schuldbetaling vanuit de debiteur niet mogelijk is, kan een rechter het besluit nemen beslag te laten leggen op het inkomen, spaargeld of de inboedel van de schuldenaar.

     

    Een incassobureau inschakelen?

     

    Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

     

    Vrijblijvend offertes ontvangen >

     

    Hoe werkt een incassoprocedure?

    De incassowereld is voor veel mensen best ingewikkeld. We krijgen dan ook regelmatig de vraag binnen: “Hoe werkt een incassoprocedure?”.
    Een incassoprocedure bestaat uit maximaal 4 stappen: het pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, het gerechtelijke incassotraject en de executiefase. De eerste twee stappen vallen onder het incassotraject, de laatste twee stappen vallen onder het gerechtelijke traject.

    Het traject werkt als volgt: wanneer een schuldenaar tijdens één van de stappen binnen het traject alsnog ervoor kiest niet te betalen, kan de schuldeiser bepalen naar een volgende stap over te gaan. Bij elke opvolgende stap komt er meer druk op de schuldenaar te liggen om de schuld te betalen.
    Het kan zijn dat een schuldenaar tijdens de eerste of tweede stap al besluit het openstaande bedrag te betalen. In dat geval hoeven niet alle 4 de stappen van de incassoprocedure uitgevoerd te worden.

    Hoe lang de incassoprocedure duurt en hoeveel moeite en geld erin gestopt zal moeten worden, hangt dus af van hoe snel de debiteur zijn schuld besluit te betalen.
    De stappen zijn als volgt:

    Stap 1: Het pré-incassotraject

    Voordat je een incassobureau of deurwaarder inschakelt, moet een debiteur de kans krijgen jou te betalen. Dit noemen we het pré-incassotraject.
    Tijdens dit traject wordt de debiteur één of meerdere keren erop gewezen dat de openstaande rekening betaald moet worden. Blijft de betaling dan nog steeds uit? Dan kan een incassobureau of deurwaarder ingeschakeld worden en start het buitengerechtelijke/minnelijke incassotraject.

    Stap 2: Het buitengerechtelijke/minnelijke incassotraject

    Zodra je een extern adviseur (zoals een deurwaarder of incassobureau) inschakelt, start het buitengerechtelijke ofwel het minnelijke incassotraject. Het incassobureau neemt dan de zaak over en gaat er alles aan doen om de openstaande schuld te innen bij de schuldenaar. Dit traject verloopt zonder tussenkomst van een rechter.
    In de buitengerechtelijke fase worden handelingen verricht als het:

    • Sturen van herinneringen
    • Sturen van aanmaningen
    • Opnemen van telefonisch contact

     

    Een incassobureau inschakelen?

     

    Vraag gratis tot 4 verschillende offertes op bij gecertificeerde bureaus.

     

    Vrijblijvend offertes ontvangen >

     

    Stap 3: Het gerechtelijke/ambtelijke incassotraject

    Wanneer tijdens het buitengerechtelijke traject geen betaling is ontvangen, kan een gerechtelijk ofwel ambtelijk incassotraject gestart worden.
    Bij dit traject is een deurwaarder nodig en kan een incassobureau niks meer voor je betekenen. Dit komt omdat deurwaarders over wettelijke bevoegdheid beschikken en daarmee meer taken mogen uitvoeren om de schulden terug te vorderen dan een incassobureau. Het gerechtelijke traject wordt gestart door het uitbrengen van een dagvaarding. Hiermee wordt de debiteur opgeroepen voor de rechter te verschijnen.

    Tijdens de rechtszaak zal de deurwaarder jouw recht op de openstaande vordering toelichten aan de rechter. De rechter bepaalt dan wie gelijk heeft en of de schuld moet worden afbetaald door de debiteur. Wanneer de schuldeiser door de rechter in zijn of haar gelijk is gesteld, moet de debiteur zijn schuld betalen.

    Stap 4: De executiefase

    Wanneer de rechter bepaalt dat debiteur zijn of haar schuld dient te betalen maar dit alsnog niet doet, start de executiefase. Dit is de laatste fase van de incassoprocedure.
    Tijdens de executiefase wordt het geld dat de debiteur de schuldeiser schuldig is, alsnog geïnd door bijvoorbeeld beslag te leggen op het inkomen, het spaargeld of de inboedel van de debiteur. Op deze manier wordt de debiteur de betaling van de schuld afgedwongen.

    Hoe kan ik een incassoprocedure starten?

    Heb jij nog openstaande facturen? En worden deze steeds niet betaald? Dan is het een goed idee om een incassoprocedure te starten! Wij helpen je graag een voor jou geschikt incassobureau te vinden!

    Vul jouw eisen en wensen in op ons formulier en op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal incassobureaus. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal incassobureaus vergelijken en zelf besluiten met wie je in zee gaat.

    Vul nu je gegevens in en zorg dat de openstaande facturen van jouw onderneming betaald worden!

     

    Veelgestelde incassoprocedure vragen

    Wat is het verschil tussen een  buitengerechtelijke en gerechtelijk incassotraject?

    Bij een buitengerechtelijke traject zijn de kosten die gemaakt worden om schuld te innen bij de schuldenaar zonder dat hiervoor een rechter ingeschakeld wordt. Bij gerechtelijke incassokosten wordt er een juridische procedure gestart en komen er ook kosten voor de gerechtelijke procedure bij kijken.

    Uit welke stappen bestaat een incassoprocedure?

    Een incassoprocedure bestaat uit 4 stappen, namelijk: het pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, het gerechtelijke incassotraject en de executiefase.

    Wat als de betaling na inschakeling van een incassobureau nog steeds uitblijft?

    Wanneer de betaling na de hulp van een incassobureau bij het buitengerechtelijke incassotraject nog steeds uitblijft, kan een gerechtelijk ofwel ambtelijk incassotraject gestart worden. Hierbij wordt de debiteur opgeroepen voor de rechter te verschijnen.