error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Wat is een offerte?

Wat is een offerte?

Een offerte is een formeel voorstel tot het aangaan van een overeenkomst, opgesteld op verzoek van de potentiële klant. Het tegenovergestelde van een offerte is het doen van een ongevraagd aanbod.

Wat is een offerteaanvraag?

Zoals beschreven komt een offerteaanvraag vanuit de potentiële klant zelf. Wanneer je een bedrijf vraagt om een grote opdracht uit te voeren dan zul je altijd een offerte ontvangen. Zo krijg je een beeld van wat het gaat kosten.

Wat is het doel van een offerte?

Het doel van een offerte is het doen van een aanbod toegespitst op de situatie. Een offerteaanvraag betekent in veel gevallen een op maat gemaakt aanbod voor de klant. Het is namelijk afhankelijk van de opdracht of het product. Een offerte zul je daarom niet vaak bij (goedkope) consumentengoederen krijgen.

Het volgende voorbeeld geeft een beter beeld van offerteaanvragen. Stel dat je een nieuwe website wilt laten maken. Je zoekt online en vindt een betrouwbare webdesigner. Je geeft je wensen aan en de webdesigner maakt een goede inschatting van de tijd en kosten. Het is vrijwel zeker dat je een offerte zult krijgen, tenzij je een vast pakket koopt.

Waarom meerdere offertes aanvragen?

Als je van verschillende aanbieders een offerte aanvraagt dan kun je het aanbod vergelijken. Voor dezelfde opdracht zullen aanbieders verschillende prijzen hanteren en de voorwaarde kunnen ook verschillen. Meerdere offertes aanvragen en vergelijken is daarom verstandig. Zo krijg je een duidelijk beeld van de aanbiedingen.

Welke soorten offertes zijn er?

Er zijn twee soorten offertes: dienstoffertes en productoffertes. Daarnaast zijn er voor grote opdrachten gedetailleerde offertes. Als een product of dienst helemaal op maat gemaakt moet worden dan kan dat voorkomen. Soms worden voor het maken van zo’n offerte kosten in rekening gebracht omdat ze veel tijd kosten om op te stellen.

Offertes komen onder andere voor in de vorm van:

  • Hypotheekoffertes
  • Financiële offertes
  • Aannemer offertes
  • Productoffertes bij koop
  • Productoffertes bij creatie

Wat is een stelpost in een offerte?

Een stelpost in een offerte is een post die is opgenomen omdat de kosten van dat onderdeel van tevoren onduidelijk zijn. In het vorige voorbeeld wil je mogelijk wel een bepaald type bad of tegels van een merk hebben. Omdat het vooraf onduidelijk is, wordt er een stelpost opgenomen. De daadwerkelijk kosten worden achteraf verrekend.

Wat is een vrijblijvende offerte?

Een offerte kan vrijblijvend zijn of vast. Een vrijblijvende offerte houdt in dat er geen geldigheidstermijn is verbonden aan het aanbod. Dat houdt in dat de verkoper de offerte ongeldig kan verklaren, bijvoorbeeld als de kosten gestegen zijn.

Een vaste offerte heeft wel een geldigheidstermijn. De offerte is geldig tot en met deze datum. De offerte moet voor deze tijd worden geaccepteerd of hij komt te vervallen. De opdrachtnemer mag de offerte dan niet veranderen.

Je kunt een offerte altijd afwijzen of accepteren. Daar ben je geheel vrij in.