error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Hoe een begrafenis kan verlopen


Begraven

Wat komt allemaal kijken bij een begrafenis?

Na het overlijden kan worden gekozen voor crematie of begraven. Een begrafenis is de meest bekende manier om de overledenen een laatste rustplaats te bieden. Bij een begrafenis wordt de overledene ‘ter aarde gesteld’.

Voorafgaand aan deze handeling is een kleine receptie, waar alle nabestaanden zich kunnen verzamelen en eventueel herinneringen met elkaar kunnen ophalen. Vervolgens komt iedereen samen in een zaal, die vaak plaats biedt aan enkele tientallen mensen. In veel gevallen houden enkele naaste familieleden/vrienden hier een korte toespraak of dragen ze iets voor.

Na de plechtigheid wordt de kist naar de begraafplaats gedragen. De nabestaanden lopen er in een rij achter. Eenmaal aangekomen bij de laatste rustplaats worden nog de laatste woorden gesproken voordat de kist afdaalt naar het graf.

Tradities van een begrafenis

Rondom begrafenissen zijn enkele tradities kenbaar. Sommige tradities komen vaak voor, andere tradities zijn wat meer uniek en persoonlijk. Hieronder is een klein overzicht van de meest populaire tradities.

  • Uitvaartmuziek
  • Het leggen van bloemen op de kist
  • Een voordracht houden
  • Zelf muziek spelen
  • Liederen zingen (religieus)
  • Voorlezen uit de Bijbel of een ander heilig boek

Soms wordt met deze tradities gebroken. Dit kan bijvoorbeeld de wens van de overledene zijn. Daarnaast kunnen er veranderingen worden aangebracht in tradities. Zo kan het zijn dat de overledene zijn/haar grafsteen voorzien wilt hebben van een ander soort tekst, of kan een grafmonument worden gemaakt. Religies hebben onderling ook andere tradities. In andere landen worden begrafenissen vaak heel anders georganiseerd. In Nederland zijn bovengenoemde tradities echter het meest voorkomend.

Inhuren van een uitvaartbedrijf

Een uitvaart regelen is iets waar veel mensen zich liever niet mee bezig houden. Het is echter wel verstandig het hierover te hebben met je naasten en om te weten hoeveel een uitvaart gaat kosten.

Via Offerte.nl kun je een uitvaartbedrijf inhuren. Middels het invullen van het aanvraagformulier krijg je binnen 24 uur maximaal vijf offertes toegestuurd van uitvaartbedrijven die bij Offerte.nl zijn aangesloten en die bij jou in de regio zijn gevestigd. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Dan krijg je de offertes van de uitvaartondernemers in Amsterdam en omgeving. Deze offertes kan je vervolgens met elkaar vergelijken, zodat je er zeker van kunt zijn dat je kiest voor het uitvaartbedrijf die jou het beste kan helpen en binnen je kostenplaatje valt.

Laatste update

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers

Gerelateerde artikelen

Taken begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer verzorgt commerciële uitvaarten. Hierbij is deze een organisator, adviseur, aanspreekpunt, hulpverlener en ceremoniemeester✅

Lees meer

Hoe werkt het proces van crematie?

Cremeren verloopt volgens een bijzonder proces waar weinig mensen iets van weten. Na het cremeren zijn er diverse manieren om de as uit te strooien.

Lees meer

Uitvaartbedrijf offerte aanvragen | In uw regio!

Op dit blog krijg je meer informatie over de basiskenmerken van een uitvaartbedrijf en wat een uitvaartbedrijf globaal gezien doet.✅

Lees meer