error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Hoe specifieker jouw omschrijving, hoe accurater de offertes zullen zijn
Jouw e-mailadres wordt alleen gebruikt om offertes te versturen
Een geldig telefoonnummer is verplicht om de aanvraag te valideren

Geheel gratis & vrijblijvend

Tevreden zakelijke gebruikers

Arboned KLM Basic Fit Loods 5 PostNL Rabobank

Hoe het werkt

Vul jouw wensen in Vul jouw wensen in

Vul jouw wensen in

Beantwoord een aantal korte vragen om aan te geven wat je precies zoekt

Ontvang gratis offertes Ontvang gratis offertes

Ontvang gratis offertes

Binnen een paar uur ontvang je tot 5 gratis offertes, gebaseerd op jouw behoeftes

Kies de beste partij Kies de beste partij

Kies de beste partij

Vergelijk offertes, bedrijfspagina's en recensies om de beste partij te kiezen

Erfenis FAQ

Wat is een erfenis?

Een erfenis (ook wel nalatenschap genoemd) wordt achtergelaten door een overledene. Het omvat alle bezittingen en schulden van diegene. De erfenis gaat naar de erfgenamen. Het kan om geld gaan, een woning maar ook de hypotheek of doorlopend krediet behoren tot de erfenis.

Wat gebeurt er met de woning?

De woning wordt of bewoond door een erfgenaam of verkocht. Als de woning wordt bewoond dan moet diegene de anderen uitkopen. Als de woning wordt verkocht dan wordt het geld gedeeld. Let op dat je mogelijk erfbelasting moet betalen. Als het een huurwoning betreft dan moet het worden opgeleverd in oorspronkelijke staat.

Hoe zit het met de erfbelastingen?

Erfbelastingen spelen een belangrijke rol bij een erfenis. Binnen vier maanden na het overlijden krijg je een aangifteformulier inkomstenbelasting toegestuurd. Er moet belasting betaald worden over de inkomsten van het lopende jaar. De betaalde inkomstenbelasting mag je in mindering brengen. Binnen acht maanden na het overlijden moet de belasting zijn voldaan tenzij uitstel is aangevraagd.

Over de erfenis wordt ook belasting betaald. Als het om een partner gaat dan is er een hoge vrijstelling (€643.194) en hoeft er meestal niks te worden betaald. Gaat het om een ouder dan geldt er maar een vrijstelling van €20.371. In dat geval is er erfbelasting verschuldigd. Over de tarieven en vrijstellingen lees je hier meer. Je kunt daar ook de erfbelasting berekenen. De belasting over de waarde van een woning wordt bepaald over de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of het jaar erna. Dat mag zelf worden gekozen dus kies voor de laagste waarde om geld te besparen.

Hoe weet ik wie de erfgenamen zijn?

De nalatenschap wordt afgehandeld door de erfgenamen zoals genoemd in het testament. Een testament is een akte die is opgesteld door de overledene met behulp van een notaris. Dit wordt in een register (CTR – Centraal Testamentenregister). Het testament kan (schriftelijk) worden opgevraagd door elke notaris met een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister.

Als er geen testament is wie krijgt dan de erfenis?

Als er geen testament is opgesteld dan wordt de wettelijke verdeling van de erfenis gevolgd volgens het erfrecht. Dit houdt in dat de echtgenoot of geregistreerd partner de gehele erfenis krijgt. Als er kinderen zijn dan hebben die wel recht op hun deel van de erfenis – het wettelijk erfdeel. Zij krijgen dit pas na het overlijden van de echtgenoot of partner. De erfenis wordt op papier in geld omgezet en verdeeld over de partner en het aantal kinderen.

Volgens het erfrecht krijgen ze tot die datum een zogenaamde vordering op de erfenis. De partner heeft dus een schuld aan de kinderen. De Belastingdienst geeft rekenvoorbeelden over de wettelijke verdeling van een erfenis.

Moet ik de erfenis aanvaarden?

Nee, je bent zeker niet verplicht de erfenis te aanvaarden. Je hebt drie opties volgens de Rijksoverheid:

Zuiver aanvaarden

Hiermee aanvaard je alle bezittingen en schulden.

Beneficiair aanvaarden

Je aanvaardt de erfenis maar je bent niet aansprakelijk voor schulden. Je mag niks van de bezittingen gebruiken of verkopen tot de schulden voldaan zijn.

Verwerpen

Verwerpen houdt in dat je de erfenis afwijst. Je hebt er dan niks meer mee te maken. Het kan zijn dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen. Dan moet je goed nadenken over de keuze want je mag de persoonlijke spullen ook niet hebben.

Je hebt drie maanden de tijd om een keuze te maken.

Wie handelt de erfenis af?

In het testament kan een executeur-testamentair worden aangewezen die de taak krijgt toegewezen. Is dat niet het geval dan kunnen de erfgenamen deze taak op zich nemen. Het is verstandig om één persoon aan te wijzen met volmacht die de erfenis afhandelt.

Wat is een verklaring van erfrecht?

Als iemand overlijdt dan worden de bankrekeningen bevroren, tenzij het gaat om een en/of rekening. Om dit ongedaan te maken dien je een verklaring van erfrecht te overhandigen ter bewijs. De verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris.

Wat is een boedelbeschrijving?

Een boedelbeschrijving is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen lijst van de inboedel. Een boedelbeschrijving is een lijst van alle bezittingen en schulden. Deze lijst moet worden gemaakt bij de beneficiaire aanvaarding van een erfenis om de nettowaarde te bepalen. De inboedel behoort ook tot de bezittingen. Daarvan wordt de tweedehands waarde bepaald en telt mee tot de boedel.

Hoe wordt het geld verdeeld?

Als alle bezittingen, schulden en belastingen zijn afgehandeld rest alleen het eventuele contante geld. De executeur-testamentair kan de verdeling regelen zoals de rest van de erfenis. Houd hierbij rekening met de reeds verdeelde goederen en de waarde daarvan.

Wie kan mij helpen bij al deze taken?

Het is natuurlijk niet niks om al deze zaken te regelen in een tijd van rouw. Er zijn gelukkig deskundigen die je kunnen helpen om het wat makkelijker te laten verlopen. Denk hierbij aan de notaris die veel aan bod komt of een boekhouder of accountant bij de financiële zaken. Ook kan een makelaar helpen bij de taxatie en verkoop van de woning.

Om een goed overzicht van het aanbod en de kosten te krijgen vul je binnen enkele minuten het aanvraagformulier in op de betreffende webpagina. Je krijgt dat offertes van verschillende aanbieders opgestuurd die je kunt vergelijken. Klanten geven aan tot wel 40% te besparen op de kosten. Dit is gratis en vrijblijvend.


Plaatsen

Rubrieken

Bij vragen neem contact met ons op

Telefonisch

088 - 771 23 45

Ben jij zelf een uitvaartverzorger?

Wij helpen jou graag aan nieuwe klanten, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Uit onze blog

Inspiratie & Tips

Uitvaartbedrijf offerte aanvragen | In uw regio!

Op dit blog krijg je meer informatie over de basiskenmerken van een uitvaartbedrijf en wat een uitvaartbedrijf globaal gezien doet.✅

Lees meer

Hoe een begrafenis kan verlopen

Hier lees je alles over het verloop van begrafenissen, de keuze hiervoor en de diverse tradities van begrafenissen.

Lees meer

Taken begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer verzorgt commerciële uitvaarten. Hierbij is deze een organisator, adviseur, aanspreekpunt, hulpverlener en ceremoniemeester✅

Lees meer