error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Wat is een copywriter ?

Copywriting is het schrijven (writing) van tekst (copy) voor adverteer- of marketingdoeleinden van een product, bedrijf, persoon, mening of idee. Iemand die dit werk doet heet een copywriter, maar in Nederland zijn er vrij weinig specialisten op dit gebied. De niet gespecialiseerde schrijvers heten over het algemeen gewoon ‘tekstschrijvers’. Op deze pagina kan u meer lezen over het verschil tussen normale tekstschrijvers en copywriters. Ook komt u te weten wat een copywriter voor uw product of dienst kan betekenen.

Het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter

Eerder is al kort verteld dat een copywriter gespecialiseerd is in copywriting: het schrijven van teksten voor adverteer- of marketingdoeleinden. Hoewel zowel een tekstschrijver als een copywriter ‘teksten schrijven’, is er toch een wezenlijk verschil tussen deze twee beroepen. Een tekstschrijver huur je in wanneer je – jawel – een tekst nodig hebt. Denk hierbij aan een nieuwsbrief, een tekst voor op uw site of voor in uw folder. Een tekstschrijver zal deze teksten netjes en foutloos leveren, maar er zit niet een groot concept achter deze tekst. Een copywriter gaat juist op zoek naar dit concept. Hij of zij zal onderzoek doen naar hoe u uw doelgroep het best kunt benaderen. Er zijn zelfs copywriters die enkel een concept bedenken, en het schrijven aan tekstschrijvers overlaten. Een ander verschil tussen een teksten schrijven en copywriting is dat enkel bij copywriting het tekstuele met het visuele verbonden kan worden. Een tekstschrijver zal enkel een tekst schrijven, een copywriter kan samen met eer artdirector een hele campagne opzetten. Kort door de bocht moet u voor enkel teksten een tekstschrijver inhuren, en wanneer u uw doelgroep zo effectief mogelijk wilt bereiken een copywriter.

Wat kan een copywriter voor uw product of dienst betekenen?

Wanneer u op zoek bent naar iemand die uw product of dienst een extra ‘boost’ kan geven, zou het verstandig zijn eens een kijkje te nemen bij verschillende copywriters. Wanneer u aan een goede copywriter uw huidige stand van zaken duidelijk uitlegt, zal deze waarschijnlijk al met enkele ideeën komen om uw bedrijf beter op de kaart te brengen. Ook kan u zelf enkel een probleem voorleggen. Bijvoorbeeld wanneer het u opgevallen is dat een bepaalde doelgroep zich niet aangesproken voelt voor uw berichten. Een copywriter kan kijken waaraan dit ligt, waarna hij of zij een oplossing voor uw probleem zal aandragen. Denk eraan dat u een copywriter dient te beperken tot de relatie van uw bedrijf met uw klanten. Wanneer u enkel teksten nodig heeft moet u bij een tekstschrijver zijn.

Laatste update

Ontvang prijsopgaven van tekstschrijvers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk tekstschrijvers

Gerelateerde artikelen

copywriter

Waarom zou u gebruik kunnen maken van een copywriter? Wat zijn de hoofdtaken van een copywriter en waar zal hij of zij komen te werken?

Lees meer

Wat is een copywriter ?

Copywriting is een vak apart. Wat houdt dit precies in? Dit bericht legt het verschil uit tussen een copywriter en een tekstschrijver.

Lees meer

SEO Copywriting

Hoe gaat SEO copywriting in zijn werk? Kan u dit zelf doen of is het verstandiger om een SEO copywriter in te huren?

Lees meer