error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Hoe werkt het proces van crematie?

Crematie

Hoe gaat cremeren in zijn werking?

De basis van het cremeren is algemeen bekend; het lichaam wordt gecremeerd en de as komt bij de nabestaanden terecht, of de as wordt op een bepaalde plek uitgestrooid. Tot enkele jaren geleden mochten nabestaanden niet aanwezig zijn bij het crematieproces. Tegenwoordig staan de meeste crematoria toe dat de directe familie aanwezig is bij dit proces.

Het bijwonen van de crematie zelf is een eigen keuze. Voor de crematie is er - net zoals bij een begrafenis - een plechtigheid. Na deze plechtigheid wordt het stoffelijk overschot gecremeerd. Het lichaam ligt in vaak in een kist. Dit is echter niet verplicht. Zolang het lichaam niet direct zichtbaar is mag het ook worden neergelegd op een ligplank, gewikkeld in een lijkwade.

Het crematieproces duurt ongeveer anderhalf uur, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de overledene. Na de crematie blijft de as over, dit weegt ongeveer drie kilo. De as wordt in een urn gedaan en meegegeven aan de nabestaanden. Wat er verder met de as gebeurt kan de overledene vooraf hebben bepaald. Deze keuze kan ook aan de nabestaanden zijn overgelaten.

Wat kun je doen met de as na het cremeren?

Er zijn verschillende opties wanneer de overledene geen wens heeft opgegeven. Hieronder zijn een paar mogelijke opties vermeld;

  • De as kan op het land worden uitgestrooid. Dit kan bijvoorbeeld op het terrein van het crematorium of op een aangewezen plek in het land.
  • De as kan over de zee worden uitgestrooid, vanaf het strand of vanaf een boot. De as kan ook in een zee-urn worden gestopt, waarbij de urn langzaam oplost in het water.
  • De urn begraven op een vooraf gekozen plek.
  • De as vanuit een vliegtuigje op grote hoogte laten uitstrooien.
  • Je kunt de zaadjes van een jonge boom samenvoegen met de as van de overledene en deze negen maanden laten groeien. Na deze periode moet de boom elders worden geplant.

Dit zijn de basiskenmerken van het crematieproces. In onze andere blogpost kun je meer lezen over het begraafproces. Voor het inhuren van een begrafenisondernemer kun je terecht op onze site. Voor de afhandeling van overige zaken die gerelateerd zijn aan het overlijden van een dierbare kun je ook terecht op onze website. Offerte.nl heeft contact met verschillende specialisten die u hierbij kunnen helpen, zoals een accountant of een boekhouder.

Laatste update

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers

Gerelateerde artikelen

Taken begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer verzorgt commerciële uitvaarten. Hierbij is deze een organisator, adviseur, aanspreekpunt, hulpverlener en ceremoniemeester✅

Lees meer

Hoe een begrafenis kan verlopen

Hier lees je alles over het verloop van begrafenissen, de keuze hiervoor en de diverse tradities van begrafenissen.

Lees meer

Uitvaartbedrijf offerte aanvragen | In uw regio!

Op dit blog krijg je meer informatie over de basiskenmerken van een uitvaartbedrijf en wat een uitvaartbedrijf globaal gezien doet.✅

Lees meer