In het kort

Middels het plaatsen van een zakelijke laadpaal biedt je jouw klanten, bezoekers en medewerkers de optie hun elektrische auto bij jou op te laden. De kosten voor een laadpaal voor je bedrijf liggen gemiddeld rond de € 1.550,-. 

Omdat er steeds meer mensen elektrisch rijden, neemt de vraag naar laadpunten ook steeds meer toe. Als bedrijf kun je daar eenvoudig aan bijdragen door laadpalen te plaatsen voor jouw klanten, bezoekers en medewerkers. Maar hoe werkt dit precies? En wat kost een zakelijke laadpaal? In dit artikel leggen we je alles uit over de zakelijke laadpaal!

Waarom zakelijke laadpaal?

Je ziet ze steeds vaker, de elektrische auto's. De vraag naar openbare laadpunten neemt hiermee de afgelopen jaren ook sterk toe. Als eigenaar van een pand of bedrijf zitten er vele voordelen aan het aanschaffen van zakelijke laadpalen, hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

 • Laadpalen genereren een constante extra inkomstenstroom
 • Je bent jouw collega's en bezoekers van dienst door hen fossielvrije stroom aan te bieden
 • Door jouw locatie online zichtbaar te maken op openbare kaarten, trek je klanten die langer blijven en meer geld uitgeven tijdens het laden
 • Je blijft jouw concurrenten een stap voor, binnenkort wordt er van elk bedrijf met parkeergelegenheden verwacht dat er laadpalen geïnstalleerd zijn.

 

Zakelijke laadpaal installeren?

Vul je gegevens in en ontvang 4 offertes op maat. Gratis en zonder verplichtingen!

 

Gratis aanvragen

 

Soorten laadpalen voor je bedrijf

Er zijn grofweg twee verschillende soorten laadpalen voor je bedrijf, namelijk enkele laadpalen en dubbele laadpalen. Het verschil tussen een enkele laadpaal en een dubbele laadpaal zit hem in het aantal auto's dat erop aangesloten kan worden.

Enkele laadpaal

Op een enkele laadpaal kan één auto worden aangesloten. Enkele laadpalen zal je vaker zien bij particuliere huishoudens.

 

Dubbele laadpaal

Op een dubbele laadpaal kunnen twee auto's worden aangesloten. Dubbele laadpalen zie je vaker bij bedrijfsparkeerplaatsen of openbare parkeerplaatsen.

Hoe werkt een zakelijke laadpaal?

Je kan ervoor kiezen een zakelijke laadpaal openbaar beschikbaar te stellen of alleen voor medewerkers van het bedrijf.

Openbare oplaadpunten

Met een openbaar laadpunt is jouw laadpaal beschikbaar voor iedereen die zijn elektrische auto hier wil opladen. Als bedrijf kan je zelf een tarief per kWh instellen, deze zal de bezoeker vervolgens betalen voor het opladen. Op deze manier kan de investering in de laadpaal terugverdiend worden. 

 

Oplaadpunten voor medewerkers

Je kan er ook voor kiezen j0uw laadpaal alleen beschikbaar te stellen voor medewerkers van het bedrijf. De medewerkers dienen zich dan te laten registreren in het backoffice systeem van de laadpaal. Middels een laadpas kunnen zij vervolgens hun elektrisch vervoer opladen. De laadsessies worden op de pas geregistreerd.

Kosten laadpaal voor je bedrijf

De kosten voor zakelijke laadpalen liggen erg uiteen, gemiddeld liggen de gemaakte kosten rond de € 1.550,-. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen hangt voornamelijk af van het type laadpaal. Een enkele lader kost gemiddeld tussen de €600,- en €1.500,- en een dubbele lader tussen de €1.200,- en €2.500,-. 

Voor het aantal door de klant geladen Kilowattuur (kWh), is het mogelijk een kostprijs te rekenen. Zo kan je middels de klanten en bezoekers die hun elektrische auto bij jou opladen de investering terug verdienen. De gemiddelde terugverdientijd van een zakelijke laadpaal ligt rond de vijf tot zes jaar.

Subsidies

Voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal zijn subsidies en regelingen beschikbaar. Zodra je minimaal € 2.500,- besteed aan elektrische laadpunten (eventueel in combinatie met een elektrisch voertuig), kom je in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil-regeling.

Met de MIA mag je tot 45% van het investeringsbedrag afschrijven van jouw winst. Hiermee verlaag je de fiscale winst die je doorgeeft aan de Belastingdienst. Met Vamil kan je tot 75% van het investeringsbedrag afschrijven van jouw winst. Het netto voordeel kan oplopen tot wel 16%.

Je komt in aanmerking voor een MIA/VAMIL subsidie als jouw investering voldoet aan onderstaande voorwaarden:

 • Het toestel staat op de milieulijst;
 • Het toestel is nieuw;
 • De investeringskosten moet minimaal € 2.500,- bedragen;
 • De investeringskosten moeten volledig bestaan uit aanschaf- en voortbrengingskosten.

Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie wat betreft de verschillende subsidieregelingen. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/investeringsaftrek_en_desinvesteringsbijtelling/milieu_investeringsaftrek_mia_willekeurige_afschrijving_milieu_investeringen_vamil

Wanneer zakelijke laadpaal aanschaffen?

Het aanschaffen van een zakelijke laadpaal kan erg gunstig zijn voor jouw bedrijf. Maar in welke situaties is een zakelijke laadpaal nu echt niet te missen? Het is slim één of meerdere zakelijke laadpalen aan te schaffen wanneer:

 • een (groot) deel van jouw medewerkers een elektrische auto rijdt
 • je klanten/bezoekers ontvangt die hun elektrische auto op willen laden
 • je jouw concurrenten een stap voor wil blijven

Laadpalen voor je bedrijf vergelijken

Wil je een zakelijke laadpaal aanschaffen? Of het aantal laadpalen uitbreiden? Vul dan ons formulier in en ontvang gratis laadpaal offertes van verschillende aanbieders.
Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal laadpaal aanbieders. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal offertes vergelijken en zelf met de beste deal in zee gaan.

Vul nu je gegevens in en zorg dat jij jouw bezoekers de beste laadoplossing kan aanbieden!

Gratis offertes aanvragen >

Veelgestelde vragen

Wat is de terugverdientijd van een laadpaal voor je bedrijf?

De gemiddelde terugverdientijd van een zakelijke laadpaal ligt rond de 5 tot 6 jaar.

Hoe werkt verrekening van een zakelijke laadpaal?

In de portal van de laadpaal kan je zelf jouw elektriciteitstarief instellen. Het opladen wordt vaak betaald met een laadpas.