error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van boekhouders Vergelijk boekhouders →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Boekhouding vergelijken

Laatste update:

Boekhouding offerte? Ontvang gratis 5 offertes & bespaar tot wel 40%

In een boekhouding leg je financiële gegevens vast van een persoon of bedrijf. Dit wordt dan systematisch gedaan. Iemand die deze taken uitvoert wordt een boekhouder genoemd. In die boekhouding houd je uitgaven en ontvangsten van je bedrijf bij. Zo houd je overzicht in de financiële positie van je bedrijf, je krijgt inzicht in de winsten en verliezen. Daarnaast moet je verantwoording afleggen over het gevoerde financiële beleid.

De boekhoud geschiedenis

Boekhouding bestaat al eeuwen lang. Vroeger hielden vooral handelaren een boekhouding bij. Zo hielden ze overzicht over hun uitgaven en inkomsten. Dit gebeurde vaak op basis van enkel boekhouden. Dat houdt in dat je geen grootboek maakt. Je balans wordt dan bepaald door de inventaris. Door de jaren heen zijn er veel methodes van boekhouden gevormd.

Enkel boekhouden

Bij enkel boekhouden worden de dagelijkse boekingen systematisch in dagboeken bijgehouden. Daaruit wordt meteen de jaarrekening opgesteld zonder voorafgaand eerst een grootboek te maken. Enkel boekhouden houdt geen rekening met de beweging van vorderingen en schulden. Bij enkel boekhouden is het dus niet mogelijk om direct de balans op te stellen aan de hand van bezittingen, de vorderingen en de schulden. Dit is in dubbel boekhouden wel het geval. Maar een resultatenrekening kan wel worden opgesteld. Want immers alle kosten en opbrengsten worden wel genoteerd. Maar de daarbij te verwachten kosten en opbrengsten moeten worden bijgeteld. Doordat steeds meer computers hun intrede doen in de boekhouding levert enkel boekhouden tegenwoordig weinig tijdsbesparing meer op.

Dubbel boekhouden

Bij dubbel boekhouden worden regelmatig de boekingen bijgehouden in ten minste twee registers. Dat kan in een journaal of dagboek en in het grootboek. Alle financiële gebeurtenissen worden dan dubbel vastgelegd ofwel, dubbel geboekt. In een grootboek hebben de rekeningen een debet- en een creditzijde. Het totaal van deze zijdes moet gelijk zijn aan elkaar. Dat heet een boekhoudkundig evenwicht. Aan de hand van de journaal posten uit een dagboek kan het grootboek worden gevormd. Daaruit kan dan de jaarrekening worden opgemaakt.

Boekhoudstelsels

In de boekhouding zijn er 2 soorten boekhoudstelsels. Allereerst is er het kameralistische stelsel en als tweede is er het commerciële stelsel.

In een kameralistisch stelsel worden de ontvangsten en uitgaven bijgehouden. Het is gericht op het inkomen en hoe dit verteert. Het inkomen wordt in aanmerking genomen zodra het inkomen ontvangen is, de vertering van het inkomen zodra er wordt uitgegeven. Een groot nadeel van het kameralistisch stelsel is dat de boekhouding nauwelijks valt te controleren. Daarbij kan de jaarrekening pas worden opgesteld als alle ontvangsten binnen zijn en de uitgaven gedaan zijn over een periode.
Het commerciële stelsel is vooral gericht op het vastleggen van de grootte van het vermogen. Dit stelsel kent een tweetal methodes. Het hierboven uitgelegde enkel boekhouden en het dubbel boekhouden. Bij beide methodes is het uitgangspunt dat een inventaris van bezittingen en schulden is. Daaruit kan een balans worden opgesteld. Waardeveranderingen worden vastgelegd met behulp van dagboeken. Hieruit kan dan aan het einde van een periode een balans worden opgesteld. Vervolgens wordt de balans dan vergeleken met de inventarislijst de gemaakt is aan het eind van die periode.

Ontvang prijsopgaven van boekhouders

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk boekhouders
Gerelateerde artikelen