error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van boekhouders Vergelijk boekhouders →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Boekhouder offerte aanvragen | in uw regio!

Laatste update:

De geschiedenis van de boekhouding

Boekhouding werd in het verleden - en dan praten we over eeuwen terug - gedaan door handelaren, die het boekhouden ook grotendeels hadden uitgevonden. Zij hielden een overzicht (boekhouding) bij om te kunnen zien welke uitgaven ze hadden gedaan en wat ze binnen hadden gekregen. Op deze manier konden handelaren een goed beeld krijgen van niet alleen hun winsten maar ook hun verliezen. Toendertijd was boekhouden nog vrij eenvoudig. Zo werd er bijvoorbeeld geen grootboek gemaakt en de balans werd op basis van inventarisatie opgemaakt. Door de jaren heen zijn er veel verschillende methodes ontwikkeld om het boekhouden meer secuur en gestructureerd te laten verlopen.

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is iemand die zich verantwoordelijk houdt voor het verzorgen van de boekhouding voor ondernemers en particulieren. De boekhouder adviseert de stakeholders hier ook bij, met name over de mogelijke aftrekposten en investeringen. Ook geeft de boekhouder advies over mogelijke uitbreidingen. Je zou een boekhouder in feite kunnen zien als een adviseur op het gebied van financiën en belasting.

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant

Veel mensen denken dat een boekhouder en een accountant één en hetzelfde zijn. Toch zit er een verschil tussen de werkzaamheden van een boekhouder en die van een accountant. De boekhouder onderhoudt meestal de boekhouding voor een instelling of een persoon. De accountant is verantwoordelijk voor het inrichten en controleren van deze boekhoudingen en administraties. De accountant heeft dus een meer toezichthoudende en leidinggevende functie. Het complete overzicht van de verschillen tussen een accountant en een boekhouder kunt u hier bekijken.

De taken van een boekhouder

Een boekhouder heeft een groot arsenaal aan taken die dagelijks moeten worden verricht. Het boekhouden omvat in principe het bijhouden van de in- en uitgaven van ondernemingen/particulieren en uiteraard de vermogenspositie van deze stakeholders. De boekhouding kan de stakeholder een goed beeld geven over de financiële positie waarin hij/zij verkeert. Daarnaast helpt een boekhouder de stakeholder ook met het verkrijgen/behouden van een goed financieel overzicht en worden de jaarlijkse BTW-aangiftes en rekeningen verzorgd.

Door middel van boekhouding kunnen ook gegevens worden afgeleverd voor de kostprijsbepaling, voorcalculaties of het uitbrengen van offertes. Deze gegevens vormen samen het grootboek. Dit grootboek omvat onder andere categorieën van inkomsten en uitgaven. Elke categorie heeft zijn eigen volgnummer en bevat alle nodige informatie om vanuit hier de balans op te stellen.

Enkel en dubbel boekhouden

Bij enkelvoudig boekhouden worden de veranderingen in bezittingen en schulden weergeven in een dagboek. Daarnaast wordt periodiek een balans en resultatenrekening opgemaakt. Er wordt bij enkelvoudig boekhouden geen gebruik gemaakt van een grootboek, wat bij dubbel boekhouden wel het geval is.

Beide vormen van boekhouding hanteren een kasboekhouding ofwel journaal. Hierin noteert men op chronologische basis alleen de inkomsten en uitgaven. De opbrengsten en kosten worden buiten beschouwing gelaten. Bij het dubbel boekhouden wordt dit echter verder uitgewerkt in het grootboek, wat bij enkelvoudig boekhouden niet het geval is.

Het inhuren van een boekhouder

U kunt eenvoudig en snel een boekhouder inhuren via Offerte.nl. Middels het invullen van het aanvraagformulier krijgt u binnen 24 uur minimaal vijf offertes op maat toegestuurd van boekhouders die bij Offerte.nl zijn aangesloten en bij u in de regio gevestigd zijn. Deze offertes kunt u vervolgens met elkaar vergelijken, zodat u er zeker van bent dat u kiest voor de boekhouder die u het beste van dienst kan zijn en binnen uw kostenplaatje valt.

Ontvang prijsopgaven van boekhouders

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk boekhouders
Gerelateerde artikelen