error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van boekhouders Vergelijk boekhouders →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Het accountantskantoor

Laatste update:

Een accountantskantoor vinden met Offerte.nl

Deze vraag stel jezelf misschien wel eens. Een accountantskantoor is een bureau wat zich bezig houdt met zaken in de zakelijke dienstverlening. Accountancy is dan de hoofdwerkzaamheid van het bureau. De werknemers van het kantoor worden vaak accountants genoemd. Het kantoor verzorgt opdrachten voor klanten. De medewerkers controleren de financiële administratie. Maar er zijn nog meer taken die gedaan worden, bijvoorbeeld het opstellen van de winst- en verliesrekening. Ook wordt de aangifte van belasting vaak gedaan door een accountantskantoor.

De taken van een accountantskantoor

De maatschappij verandert zeer snel daardoor wordt het houden van overzicht steeds belangrijker. Een accountantskantoor helpt je om overzicht te houden over een heleboel financiële aangelegenheden. Een medewerker van een accountantskantoor zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in je bedrijf en je wordt daarbij geholpen om je bedrijf op financieel gebied zo goed mogelijk in te richten. Daaruit is een breed takenpakket op te merken. Een accountskantoor stelt jaarrekeningen op, controleert en beoordeelt deze. Ook het geven van fiscaal advies zit in het takenpakket. Ook kan er administratieve ondersteuning geboden worden als een klant hierom vraagt.

Dienstverlening van een accountantskantoor

Het gebeurt ook vaak dat er fiscalisten voor een accountantskantoor werken, want een belastingaangifte die gedaan moet worden ligt vaak in het verlengde van de al eerder genoemde jaarrekening. De jaarrekening moet bij het doen van een belastingaangifte als uitgangspunt worden genomen. Vroeger hadden grote kantoren ook wel hele consultancyafdelingen en eigen advocaten in dienst. De wetgeving is tegenwoordig veranderd, waardoor het niet meer mogelijk is om deze mensen ook in dienst te houden bij het kantoor. Daardoor zijn veel advocaten voor zichzelf begonnen en daardoor zelfstandig geworden. Ook de afdeling consultancy zul je niet meer terug vinden op een accountantskantoor.

Ontwikkelingen van accountantskantoor

Tegenwoordig heeft het ‘grote’ accountantskantoor het zwaar te verduren. Er zijn in de afgelopen jaren veel schandalen geweest waardoor aan het imago van de kantoren veel schade werd aangericht. Het aantal accountantskantoren is nog steeds snel dalende. De deelmarkten in de economie, vaak zijn dit de grote ondernemingen, kiezen er steeds vaker voor om zich te binden aan een of enkele spelers. Als deze ontwikkeling zich zal blijven voortzetten dan zullen de accountants kantoren hier nog meer onder lijden krijgen.

Accountantskantoor van veel markten thuis

Er dient opgemerkt te worden dat een accountantskantoor van veel markten thuis is. Veel mensen hebben vaak geen idee wat een accountantskantoor is en doet, maar dit kantoor verricht veel werk. Het takenpakket is immers erg uitgebreid en de werknemers moeten over veel kennis van zaken beschikken. Daarnaast wordt er ook verwacht dat de werknemers een analytisch vermogen hebben. Medewerkers moeten snel een overzicht in complexe situaties kunnen leveren. Het gaat vaak om de details die niet ontweken mogen worden. Daardoor kan het voorkomen dat de werkdruk soms erg hoog is. Maar ook zaken als integriteit en betrouwbaarheid dienen voorop te staan binnen een accountantskantoor.

Ontvang prijsopgaven van boekhouders

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk boekhouders
Gerelateerde artikelen